Tanjug
Protest u Beogradu

Zaštitnik građana započeo je kontrolu rada pripadnika MUP-a na osnovu medijskih informacija na kojima se vide postupci policije tokom protesta ispred, oko parlamenta i u njemu, kao i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile.

Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su se noćas dogodile predstavnici stručne službe Zaštitnika građana planiraju nenajavljenu posetu beogradskoj Policijskoj upravi kako bi razgovarali sa svim privedenima.

Predstavnici stručne službe razgovaraju i sa nadležnima i upoznaju se s dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći između 7. i 8. jula a prisustvovaće i današnjim suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, navodi se u saopštenju iz kancelarije Zaštitnika.

Navode i da će pratiti zdravstveno stanje svih povređenih.

Zaštitnik u saopštenju dodaje da će Nacionalni mehanizam za prevenciju torture i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiti na licu mesta postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu.

Zaštitnik građana podseća da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u toj oblasti.

On je pozvao pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka nasilja.

Osuđujući svaki vid nasilja Zaštitnik je apelovao na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta da stavove iskazuju na miran i dostojanstven način, bez sukoba i uništavanja imovine.

Kancelarija Zaštinika istovremeno poziva sve da se im se obrate u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanim pravima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here