Omerović: Nisam regrutovao mlade za džihad

0

Nemački ekspert za islam Klaudija Dančke, koja je analizirala objavljene govore, okarakterisala je Omerovića kao "verskog potpaljivača"
 

Omerović, poznat pod imenom Ebu Tejma, uhapšen je u protivterorističkoj akciji austrijske policije krajem protekle sedmice.

 

Njegov advokat Lener Binder potvrdio je medijima nakon saslušanja da je Omerović odbacio tvrdnje navedene u optužnici da je regrutovao 12 mladih Austrijanaca za džihad.

 

On je naglasio da je Omerović policiji izneo primere mladih koji su već bili na putu u Siriju, a koje je on svojom intervencijom naveo da se vrate.

 

"Što se tiče njegovih govora, koji su objavljeni na internetu, Omerović kaže da su oni pušteni bez autorizacije, u skraćenoj verziji i da ne sadrže poziv u džihad", rekao je Binder i dodao da su optužbe konfuzne i da se iz delova materijala dobijenog od prisluškivanja može "sve i svašta iskonstruisati". Binder je pri tom ocenio da njegov štićenik nije "propovednik mržnje".

 

Nemački ekspert za islam Klaudija Dančke, koja je analizirala objavljene govore, okarakterisala je Omerovića kao "verskog potpaljivača".

 

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner najavila je ranije da će Omeroviću i ostalim uhapšenim džihadistima biti ukinuta socijalna pomoć, a nekima od njih i državljanstvo ukoliko se dokaže sve ono za šta su optuženi, prenosi austrijska štampa.

 

Komentarišući protivterorističke akcije austrijske policije u kojima je uhapšeno 13 lica, među kojima Austrijanac Mirsad Omerović rodom iz Tutina, ona je rekla da su austrijske vlasti već 15 godina usredsređene na borbu protiv radikalnog ekstremizma.

 

"Međutim, sada smo prikupili dovoljno materijala da je državno tužilaštvo moglo da naloži hapšenje. Ne mogu se ljudi hapsiti samo na osnovu sumnje. Ako ih prerano uhapsimo moramo ih odmah pustiti. Potrebni su nam dokazi koje smo sada imali", objasnila je Mikl-Lajtner.

 

Ona je naglasila da je akcijom hapšenja upućena poruka radikalnim islamistima da nisu sigurni u Austriji, kao i da će borba protiv radikalnog islamizma biti nastavljena i to odlučno i uz "nultu toleranciju".

 

Mikl-Lajtner je potvrdila da policija trenutno nadzire 150 džihadista i dodala da je, pre svega, reč o osobama čečenskog, turskog i bošnjačkog porekla, ali i austrijskim državljanima kojim će, kako je rekla, ukoliko bude dokazana krivica, biti oduzeto državljanstvo.

 

"Do sada je državljanstvo moglo biti oduzeto samo ako se neko priključi stranoj vojsci. Od iduće godine to želimo da proširimo. Ali to je moguće samo ako postoji dvojno državljanstvo, jer prema Konvenciji UN niko ne smije biti apatrid", naglasila je Mikl-Lajtner.

 

Nakon policijske akcije provedene istovremeno u Beču, Gracu i Lincu pravosuđe sada odlučuje o istražnom pritvoru za 13 uhapšenih lica.

 

Od hapšenja, provedena su saslušanja i analizira se zaplenjeni materijal iz pretresa 40 stanova, džamija i automobila.

 

Pravosudni organi imaju vremena do utorka da izreknu meru istražnog pritvora, a za optužbe članstva u terorističkom udruženju predviđena je kazna do 10 godina zatvora.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here