Tanjug

Za sada ne postoji jedinstven stav stručnjaka da li će omikron soj virusa uticati na tržište nekretnine i kada eventualno može da se očekuje pad cena kuća.

Ono što je evidentno jeste da je vrednost nekretnina u prošloj godini porasla za 22,1 odsto, što predstavlja najveći rast u poslednjih 30 godina.

Prema izveštaju kompanije za istraživanje nekretnina CoreLogic, u Sidneju su, na primer, cene porasle za 222.000 dolara na godišnjem nivou, čime je srednja vrednost kuće dostigla preko milion dolara.

Cene u Brizbejnu i Adelejdu su u decembru porasle za 2,9, odnosno za 2,6 odsto. Vrednost nekretnina je i u regionalnim oblastima drugu godinu zaredom rasla mnogo brže u poređenju s glavnim gradovima.

Međutim, prema mišljenju Tima Loulesa, šefa istraživačkog tima CoreLogic, postoje dokazi da tržište nekretnina usporava.

– Mislim da će 2022. biti pogodnija za kupce, jer smo videli da se broj nekretnina u ponudi konačno normalizuje, tako da će postojati malo više izbora za kupce – ističe Loules, uz napomenu da nema više one urgentnosti u kupovini koja je obeležila trenutak kada su cene dostigle vrhunac.

I zaista to može da se vidi na cenama širom različitih Ozi država.

Tako je došlo do pada cena u šest regiona u decembru, posebno u Sidneju i Melburnu, uglavnom zbog previsokih traženih cena i manje migracije među državama, što smanjuje potražnju.

Inače, jedna grupa analitičara smatra da će porast kamatnih stopa na zajmove i pooštreni uslovi kreditiranja dovesti do pada cena u 2023, dok drugi veruju da će odlaganje odluke Banke državnih rezervi da poveća kamatne stope dovesti do rasta cena nekretnina.
Iako je Adelajd Timbrel, viši ekonomista ANZ banke, bila prva analitičarka koja je prognozirala pad cena nekretnina za 2023, ona se ne slaže sa Loulesom oko vremena kada će doći do promena.

Naime, Timbrel smatra da to neće biti sledeće godine, zato što sada veruje da će Rezervnoj banci trebati više vremena da podigne kamatne stope.
– Kamatne stope će biti jedan značajan faktor za bilo kakvu promenu na tržištu nekretnina zbog omikrona. U ovom trenutku, prerano je reći da li možemo očekivati veći ili manji pad cena 2023. godine – objasnila je Timbrel.

Zato i ne čudi što su pojedinci mišljenja da pojava omikrona može odložiti ili čak eliminisati korekciju tržišta, održavajući cene nekretnina na određenom nivou još nekoliko godina.
Naime, strah kod kupaca da bi mogli da propuste istorijski niske kamatne stope na kredite mogao bi da postavi scenu za još jednu godinu procvata cena kuća.

Pit Vordžent, suosnivač sajta “Buyers Buyers”, za prodaju nekretnina, mišljenja je da će novi soj virusa imati zanemarljiv uticaj na kretanje cena nekretnina.

– Ono što smo videli 2021. na australijskom tržištu nekretnina je strah od propuštanja da uzme kredit za nabavku kuće po izuzetno niskim kamatnim stopama, pošto su cene porasle u svim prestonicama, u proseku za oko 20 odsto – ocenio je Vordžent.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku postoji rekordan broj zakazanih aukcija, a porastao je broj oglasa na tržištu u Sidneju i Melburnu, tako da za kupce na internetu postoji mnogo veći izbor, pre nego što se imigracija ponovo poveća.

Po oceni generalnog direktora ovog sajta, Dorna Pelega, sledeća godina biće prekretnica.
– Kombinovani niz faktora će pomoći da se u 2022. godini smanji tenzija na na tržištu nekretnina, kao što su postepeno rastuće stope na hipotekarne kredite, kao i više prodavaca koji žele da zadrže zaradu na prodaji, i oprezniji kupci pošto pristupačnost kuća pada nakon snažnog porasta cena u 2021. – naglasio je Peleg.

Imigracija ne diktira cene

Prema oceni Dorna Pelega, stopa imigracije nije bila ključni faktor u pokretanju tržišta nekretnina u poslednjih nekoliko godina, s izuzetkom centralnih četvrti gradova, gde se odsustvo međunarodnih studenata i stranih radnika posebno oseća.

– Zapamtite da zatvaranje granica nije dovelo do ishoda “sudnjeg dana“, koji su mnogi analitičari predvideli, delom zato što su preduzete korektivne mere – istakao je Peleg.

Godina za investitore

Analitičari su stava da je 2021. bila godina prvih kupaca kuća i onih koji nadograđuju, s tim da se očekuje da će investitori biti mnogo aktivniji 2022.
– Stope na stambene kredite mogu da porastu, ali to treba posmatrati u kontekstu da će one rasti sa rekordno niskog nivoa – kazao je Peleg.

“Hlađenje“ tržišta

– Sve dok ne vidimo nikakve smetnje od kovida oko mogućnosti pregleda imovine ili održavanja aukcija na licu mesta, ne mislim da će biti toliko poremećaja na tržištu kao što smo videli u vreme delta soja virusa – smatra Tim Loules, uz napomenu da bi to upravo trebalo da pomogne dodatnom “hlađenju“ tržišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here