Tanjug/AP

Savezna vlada Australije donela je odluku da se svi letovi iz devet zemalja južnoafričkog regiona obustave na dve nedelje.

Ovo je odgovor na širenje novog soja virusa korona, koji je nazvan omikron, a otkriven je u svim provincijama Južne Afrike, kao i u nekim susednim zemljama.

Federalni ministar zdravlja Greg Hant je rekao da se ovo ograničenje odnosi i na međunarodne studente i kvalifikovane radnike iz ovih zemalja, koji stižu u okviru postojećih aranžmana.

Radi se o putnicima koji dolaze iz ili su u poslednjih 14 dana boravili u Južnoj Africi, Namibiji, Zimbabveu, Bocvani, Lesotu, Esvatiniju, Sejšelima, Malaviju i Mozambiku.

Svi koji su stigli u Australiju, a bili su u nekoj od ovih zemalja u poslednjih 14 dana, moraju odmah da se izoluju i testiraju.

Odluka je, prema rečima Hanta, doneta kao mera opreza, te da Australija do sada nije imala poznate slučajeve omikron varijante virusa. Od 20 ljudi koji se nalaze u karantinskom kompleksu Hauard Springs kod Darvina, a stigli su iz južne Afrike, samo jedna osoba je pozitivna.

Ministar Hant je rekao da za sada nema podataka da je ovaj soj virusa daleko ozbiljniji od drugih, niti da vakcine ne štite i od ovog soja virusa, te da su mere donete samo iz predostrožnosti.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila novu varijantu virusa “zabrinjavajućom” i navela da se širi brže nego drugi sojevi i da takođe ima sposobnost bržeg mutiranja. Takvo saznanje je naročito izazvalo zabrinutost, a rani dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije, saopštila je SZO.

Pert ponovo zaoštrava mere

Zapadna Australija je ponovo počela da zatreže pogranične mere, tako što je Južnui Australiju proglasila za jurisdikciju “niskog rizika”, zbog čega će svi putnici iz ove države morati u 14-dnevnu izolaciju po dolasku u Pert ili neki drugio grad Zapadne Australije.
Ipak, svi koji dolaze iz Južne Australije za sada neće morati da se prijavljuju za izuzeće, već će moći da nastave slobodno da dolaze.
Razlog za zatezanje mera je nekoliko slučajeva virusa korona koji su zabeleženi u Južnoj Australiji proteklih dana, pa je vlada premijera Marka Mekgauana zbog “zabrinutosti od moguće pojave omikron varijante” odlučila da izoluje sve putnike koji dolaze iz ove države (iako u Australiji omikron još nije zabeležen).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here