Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jemenski pobunjenici Huti ne pokazuju naznake da bi mogli da okončaju njihove “bezobzirne” napade na teretne brodove u Crvenom moru, rekao je večeras komandant američke ratne mornarice na Bliskom istoku Bred Kuper.

Otkako je počela operacija ”Prosperity Guardian” pre desetak dana, 1.200 trgovačkih brodova prošlo je kroz Crveno more i nijedan nije pogođen projektilom ili dronom, rekao je viceadmiral Kuper za AP.

On je rekao da očekuje da će se još brodova priključiti operaciji, a Danska je u petak najavila da planira da pošalje fregatu u misiju koju je ministar odbrane SAD najavio tokom nedavne posete Bahreinu, gde je stacioniran deo američke mornarice.

Proiranski Huti kažu da su njihovi napadi usmereni na brodove koji plove ka Izraelu ili su u izraelskom vlasništvu, kao odgovor na izraelski napad na Pojas Gaze.

Neke velike brodske kompanije su, međutim, preusmerile svoje brodove da idu oko Rta dobre nade, što dovodi do kašnjenja u isporuci robe.

Crvenim morem trenutno patrolira pet brodova iz SAD, Francuske i Velike Britanije, dodao je Kuper, koji je na čelu Pete flote američke ratne mornarice.

Otkako je operacija počela, ratni brodovi su oborili 17 dronova i četiri protivbrodske balističke rakete, dodao je.

“Očekujem da će nam se narednih nedejla priključiti još neka država”, istakao je Kuper.

SAD navode da više od 20 država učestvuju u operaciji, ali da neke od njih nisu to javno objavile.

Kuper je rekao da su koalicione snage u direktnoj komunikaciji sa teretnim brodovima kojima daju instrukcije kuda je najbolje da prođu i izbegnu da budu napadnuti.

Operaciju ”Prosperity Guardian” predvode SAD, a počela je ovog meseca kao odgovor na napade Huta na brodove u Crvenom moru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here