Tanjug/AP

Iran je bio svestan planiranog napada palestinske militantne grupe Hamas i suštinski ”dao zeleno svetlo” napadima, uprkos tome što su američki obaveštajci ranije danas rekli da su visoki zvaničnici iranske vlade ”bili iznenađeni” napadom na Izrael.

Pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika izraelske vlade, Si-En-En prenosi da Iran, koji dugo finansira i obučava borce Hamasa, možda nije znao za tačan trenutak napada iz Gaze, ali je svakako bio ”svestan operacija Hamasa pre nego što su se dogodile”.

Kada je reč o pretnjama militanata Hezbolaha, izraelski zvaničnik je rekao da Hezbolah trenutno ”omogućava” palestinskim grupama da napadnu Izrael sa teritorije pod kontrolom Hezbolaha, odnosno iz Libana.

On je dodao da, usled zabrinutosti da će SAD biti uvučene u sukob na bliskom istoku, ”Izrael ne očekuje da će se SAD boriti za nas”.

Istakao je da će američki nosač aviona i prateći borbeni brodovi koji su usidreni u istočnom Sredozemnom moru omogućiti ”dugačku pokrivenost” u slučaju šireg regionalnog sukoba.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here