EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Namera Prištine da od 1. februara ukine dinar kao sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji (KiM) je prema oceni nekadašnjeg predsednika Koordinacionog centra za KiM Nebojše Čovića opasna, a Kurti pritiscima nastoji da eliminiše sve strukture Srbije i napravi novu realnost na Kosovu.

“Ovo sa dinarom i Telekomom je tehnologija koja se primenjuje od 1999. godine i sastoji se u tome da se priča o normalizaciji i sporazumima ali nema iskrene namere da se oni sprovedu. Kolektivni Zapad forsira sporazum i podržava stranu u sporazumu koja nikada neće sprovesti delove sporazuma a to je u ovom slučaju prištinska strana a na nas vrše stalni pritisak da sprovedemo delove sporazuma i dodatno ugrozimo svoju poziciju”, rekao je on za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Ocenio je da poruke Zapada nisu iskrene jer kada oni Kurtija zamole da do daljnjeg povuče odluku o dinaru ne kažu da se ona ukine trajno, što prema njegovim rečima znači da je takva odluka negde već dogovorena i da je samo pitanje vremena kada će biti primenjena.

Na pitanje šta Beograd može da uradi u sadašnjoj situaciji, rekao je da Beograd već preduzima ono što je diplomatski moguće ali da mora biti još aktivniji.

“To uopšte nije lako. Moramo i da probamo da inicijativu prebacimo na našu stranu ali sadašnji trenutak u svetu je izazovan i težak, pun propagande. Ovo nije proces koji će kratko trajati i na to moramo da budemo spremni”, rekao je on.

Dodao je da mora da se vodi računa o bezbednosti i opstanku Srba na prostoru Kosova i Metohije jer, kako je rekao, ideja nekih je da ih tamo ne bude.

Prema njegovim rečima valjalo bi ponovo vratiti u priču povratak predstavnika srpske nacionalne zajednice na Kosovo i Metohiji.

3 COMMENTS

  1. E,moji Lopovi u Srbiji sveste unistili oko Kosova pocevsi od Kostunice pa do Vucica. Za ovog laznog Premijera su krivi Kostunica i Jeremic kao i Tadic. Sve bih ja vas pred Drzavni sud za vereizdaju Drzave.

  2. Priblem sa Kosovom će biti uskoro rešen kada oni koji ga podržavaju budu morali da rešavaju svoje probleme.Zaboraviće uskoro.,zbog sbojih muka na Šiptare.A muke će im biti stravične.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here