Pixabay
Ilustracija

Nakon što su se četiri osobe udavile na nepatroliranoj plaži na obali ostrva Filip, jugoistočno od Melburna, vlasti u Viktorije su izašle sa saopštenjem da je to najsmrtonosnija tragedija na plaži za poslednjih 20 godina.

Poginuli su devojka i mladić u svojim 20-im godinama i 43-godišnji turista iz Indije, dok je četvrta osoba 20-godišnjakinja preminula u bolnici Alfred u Melburnu, nakon što je bila primljena u kritičnom stanju.

Plaža je lokalno poznata po podmuklim uslovima i policija veruje da su struje povukle četvoro plivača na dno.

Poslednji put se ovakva nesreća u viktorijanskim vodama videla 2005. godine, koja se dogodila u zalivu Stingrej.

Zvaničnici apeluju kupače da koriste isključivo plaže koje imaju spasioce, a da je ovog leta angažovano skoro 600 spasilaca. Toliki je bio i broj spašavanja koji su ovi spasioci izveli do prošle nedelje. Ovog leta je do sada poginulo 19 ljudi u Viktoriji.

Viktorijanska premijerka Džasinta Alen je izrazila je saučešće svima koji su strašnom tragedijom. Ujedno je rekla da vlada sarađuje sa Life Saving Victoria kako bi osigurala da poruke o bezbednosti vode budu efikasno prenete svim članovima zajednice.

Kada je reč o utapanju zvanični su mišljenja da to može da se spreči, ukoliko građani koriste obeležene plaže. Međutim, australijske plaže su poznate po tome da su izuzetno opasne.

Među najopasnijim su:

Ostrvo Frejzer – popularno među turistima, a poznato je po visokim talasima i opasnim strujama. U vodi vrebaju ajkule i otrovne meduze, a na obali dingosi, divlji psi.

Darvin – u vodama vas očekuju krokodili, bokserske meduze i naravno, ajkule.

Kejp Tribjulejšn – se nalazi na severnom delu države Kvinslend, a poznat je po otrovnim meduzama i krokodilima. Tu su i zmije otrovnice i ptice kazuari.

Plaže Kejbl – u Brumu sa svetlom, belom peščanom plažom sa tirkiznom vodom i prelepim liticama u pozadini. Prepuno je krokodila i vrebaju kako u vodi tako i na plaži.

Plaže Arhem lend u Severnoj Teritoriji – Imaju reputaciju plaža gde vrebaju ozbiljne opasnosti. U ovim vodama se nalaze krokodili, kamene ribe i meduze irukandži, ali i kockaste meduze koje imaju dva metra dugačke pipke, koje mogu da ubode sa milionima doza otrova, i da bude fatalno za čoveka.

Plaža Tamarama, Sidnej – ovde su jake struje koje izvlače i najjače plivače iza rtova. Ova plaža je najviše patrolirana u ovom delu Australije, ali to ne znači da se surferi i plivači povremeno ne dave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here