Opasne usijane glave Balkana

0

 

ALBANCI S KONTEJNERIMA: Protesti u Skoplju

Bivši vicepremijer Makedonije Ivica Bocevski izjavio da ne očekuje radikalizaciju protesta Albanaca u toj zemlji i veće nemire. On ocenjuje da je ključ za rešenje problema u unutrašnjem institucionalnom dijalogu.
Upitan koliko protesti Albanaca, koji su nezadovoljni presudom u slučaju "Monstrum", mogu da ugroze bezbednost u toj zemlji, ali i na Balkanu, Bocevski odgovara da očekuje da pobedi politički proces i zdrav razum i da se sve razlike vrate tamo gde im je mesto – u institucije sistema.

Šta hoće Albanci?

Deo albanske zajednice u Skoplju, ali i drugim gradovima Makedonije, od prošlog petka protestuje zahtevajući ukidanje doživotne zatvorske kazne za šestoricu njihovih sunarodnika osuđenih za ubistvo petorice Makedonaca uoči Uskrsa 2012. godine, a protesti su se poslednjih dana proširili i van granica Makedonije.

– Ipak, ovo je Balkan, i par usijanih glava ovde može da napravi i veće gluposti – priznao je Bocevski, ali dodao i to da ako institucije društva odgovore na pravi način, ne očekuje radikalizaciju stanja.
On navodi da je najlošiji tip politike u društvu u multietničkom, multikulturalnom i multikonfesionalnom društvu, kakvo je makedonsko, onaj koji ide na stereotipe i predrasude, podelu građana na Albance i Makedonce, hrišćane i muslimane, ali naglašava da je Makedonija funkcionalna država koja od svog osnivanja nastoji da integriše različite entitete u okviru svog političkog sistema.
Po njegovim rečima, pitanje ko stoji iza protesta je "pitanje za milion dolara" budući da još niko nije stao iza organizacije protesta, a da se glavne mobilizatorske snage u društvu – političke stranke i nevladine organizacije – još nisu oglasile.
Bocevski napominje da u Makedoniji nacionalizam i verski radikalizam nije vezan samo za jednu etničku zajednicu – albansku – već da postoji i kod predstavnika drugih naroda, ali podvlači da je dobro što su zagovornici takvih stavova na marginama sistema.
On kaže da međunarodna zajednica može da pomogne, ali da nema čarobni štapić i podvlači da je ključ u unutrašnjim odnosima i institucionalnom dijalogu u Makedoniji.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here