pixabay.com

Letnja vrućina može da učini mnogo stvari, a između ostalog može da utiče i na gume vašeg vozila. Najgora stvar koja može da se dogodi jeste da visoke temperature izazovu pucanje guma. Ipak, ovaj scenario se lako može izbeći.

Vrućina može da ima ogroman uticaj na gume automobila. Što su temperature više pritisak vazduha u gumama raste, a previsok pritisak može da uzrokuje pucanje pneumatika.

Osim pucanja gume, previsok pritisak u njima može da uzrokuje preterano i nepravilno trošenje gazećeg sloja, što posledično utiče na kočenje. Tri su stvari u igri kada toplota uzrokuje povećavanje pritiska: vrući molekuli, trenje i sama guma, piše N1.

Vrući molekuli – Svi materijali napravljeni su od atoma i molekula. Kada se molekuli zagreju, počinju da intenzivno vibriraju, a te vibracije uzrokuju širenje. Budući da se u vazduhu nalaze molekuli, lako je razumeti zašto se gume punjene vazduhom šire na letnjim vrućinama.

Trenje – Dok se vozite, gume su u kontaktu sa asflatom i to stvara popriličnu količinu trenja. Trenje pak stvara toplotu koja čini vaše gume još toplijim tokom leta.

Guma – Molekuli gume povezane su u duge, uvrnute lance (polimeri). Kada polimeri vibriraju, oni se skupljaju, a ne šire. Automobilske gume takođe imaju tačku pucanja. Zamislite običan balon – ako upumpavate mnogo vazduha u njega, on će na kraju pući. Ista stvar se može dogoditi s gumama kada su mnogo vruće, piše Aceable.

Šta može pomoći da se tokom leta gume manje greju

Merač pritiska u gumama će vam reći da li je zbog vrućine previsok pritisak u pneumaticima. Takođe, pripazite da gume uvek budu ispravno napumpane.

Zamenite istrošene gume i nemojte voziti na zimskim tokom leta. Letnje su napravljene od tvrđe smese u odnosu na zimske, pa se manje deformišu i greju po vrućem asfaltu.

Obratite pažnju i na ograničenja brzine, nemojte voziti prebrzo jer što sporije idete, manje će biti trenja i grejanja pneumatika.

Pripazite i na težinu tereta koji prevozite jer ako ste ga prekoračili, a gume su istrošene i spoljne temperature su visoke, takođe rizikujete oštećenje i moguće pucanje guma.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here