EPA/Valdrin Xhemaj
Specijalne jedinice Rosu

Ukoliko Priština pokuša da zauzme trafostanicu Valač time bi bila pređena “crvena linija” a na međunarodnoj zajednici je, posle upozorenja iz Beograda da Albanci spremaju ovu akciju, da je spreči, kaže Božidar Spasić, penzionisani pripadnik DB.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da postoje indicije da albanska strana planira da 6. novembra krene u zauzimanje trafostanice Valač što bi, kako je rekao, za nas bile užasne vesti koje bi vodile ka iznuđenim potezima sa naše strane.

“Crvena linija” za Srbe

Spasić veruje da bi ta akcija mogla da bude vrlo slična onoj koju su specijalne jedinice Rosu izvele na prelazima Jarinje i Brnjak nedavno ali da bi bile brojnije i jače. Preuzimanje Valača, dodaje Spasić za Sputnjik, osetili bi svi Srbi na severu Kosova. On zato i dalje veruje da će ovoga puta međunarodne snage sprečiti plan Albanaca.

Zauzimanje stanice Valač, dodaje Spasić, bilo bi istovremeno ne samo kršenje Briselskog sporazuma već i Rezolucije 12 44 SB UN.

– Očekujem i mislim da će se nakon ovog upozorenja iz Beograda o planovima rukovodstva u Prištini međunarodna zajednica aktivirati i blokirati pristupe toj stanici i tako onemogućiti zauzimanje Valača – nada se on.

Trafostanica Valač na severu Kosova pripada Javnom preduzeću “Elektromreže Srbije”. A energetika oblast koja je trebalo da bude predmet daljih briselskih pregovora, što nije ispoštovano. Predlagano je da budu formirane dve ćerke firme EPS-a kojima je trebalo da bude data licenca na Kosovu, a koje bi se bavile trgovinom i distribucijom električne energije.

Umesto toga prištinske vlasti objavile su da je samoproglašena kosovska država konačno postala energetski nezavisna time što je istupila iz energetskog regulatornog bloka koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija i sa Albanijom formirala zaseban. A to znači da sada oni ubiraju naknadu od korišćenja mreže prilikom tranzita struje kroz Kosovo i Albaniju.

Zašto je Valač bitan?

“Kosovska elektromreža” (KOSTT) je saopštila da se početkom decembra ove godine Regionalna grupa za kontinentalnu Evropu ENTSO saglasila sa tim i precizirala da početak primene Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-a otpočne 14. decembra.

Time je južni deo Kosova pod kontrolom elektromreže Kosova i Tirane a severni pod Srbijom. Priština želi da objedini elektrosistem, kako bi mogla da naplaćuje struju i tako inkasira sredstva u svoj budžet, i zato je Valač bitan za njih.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here