Opet gori Atina: Vatra za Aleksandrosa!

0

 

Više hiljada ljudi sinoć je protestovalo na ulicama Atine. Povorka se kretala do mesta gde je ubijen tinejdžer, ali je ubrzo došlo do nereda.

 

Demonstranti su polupali izloge više prodavnica i autobuskih stanica, a jedna grupa je tokom protesta provalila u prodavnicu odeće "Zara", nakon čega su izneli veću količinu odeće i zapalili je.

 

Policija je brzo interevenisala i uspela da ograniči nerede na deo grada Eksarhija, gde je okružila demonstrante na centralnom trgu i na njih ispalila suzavac.

 

I na demonstracijama u Solunu došlo je do sukoba policije i demonstranata. Grupa huligana prebila je dvojicu policajaca u civilu, nakon čega je interventna policija reagovala suzavcem i šok-bombama.

 

Tinejdžer Aleksandros Grigoropulos ubijen je u decembru 2008. godine, nakon verbalnog sukoba sa policijom. Njegova smrt izazvala je dvonedeljne nemire, najnasilnije u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

 

Ova godišnjica ubistva Grigoropulosa dolazi u trenutku kada su na ulicama Atine gotovo svakodnevni protesti sledbenika njegovog druga, anarhiste Nikosa Romanosa, koji je bio prisutan kada je Grigoropulos ubijen.

 

Romanos, koji se nalazi u zatvoru zbog pljačke banke, prošlog meseca je stupio u štrajk glađu zahtevajući da bude pušten da bi mogao da ide na predavanja pošto je primljen na univerzitet.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here