Tanjug

Više izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske ogorčeno je najavom Centra “Dr Ivan Šreter”, na čijem čelu je član Sabora Stipe Mlinarić, da će pokrenuti talas novih krivičnih prijava za navodne ratne zločine na kojima će se naći ne samo Srbi koji i dalje žive u Hrvatskoj, već i nekadašnji oficiri JNA, uključujući ceo tadašnji Generalštab!

Mlinarić, inače poslanik prodesničarskog Domovinskog pokreta, najavio je da će pomenutaorganizacija svakog meseca podnositi Državnom tužilaštvu Hrvatske (DORH) “po dve, tri krivične prijave”, a da su to već učinili za navodne ratne zločine počinjene u Bijelom Polju i Vukovaru.

Prema pisanju zagrebačkih medija, “vukovarski slučaj” se bavi događajem od 13. novembra 1991. godine kad su od artiljerijske granate na ukrajinskom teretnom brodu kod Vukovara poginula dvojica članova posete. U drugom slučaju, reč je o navodnoj žrtvi torture u Bjelopolju – gradiću u blizini Plitvičkih jezera, koja je posle toga izvršila samoubistvo.

Sagovornici “Vesti” nemaju dileme da ovakvi istupi hrvatskih političara ne doprinose smirivanju tenzija i relaksaciji odnosa između dve zemlje, već isključivo daljem zaplašivanju krajiških Srba.

Miodrag Linta, narodni poslanik i predsednik Saveza Srba iz regiona, ocenjuje ovu inicijativu kao dokaz “neprijateljske politike Hrvatske prema Srbiji”.

– Nije u pitanju novi lov na Srbe već je reč o kontinuitetu progona krajiških boraca koji traje od završetka rata do danas, s ciljem zastrašivanja i opravdanja lažnog mita da su Srbi tobože bili agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve. Apsolutno je neprihvatljivo da vlast u Zagrebu nastavlja da nesmetano iz godine i godinu hapsi i procesuira krajiške Srbe na osnovu lažnih dokaza i lažnih izjava svedoka. Potpuno je jasno da će Hrvatska i narednih decenija nastaviti da progoni krajiške Srbe koji su učestvovali o odbrani svog naroda – ističe Linta.

On podseća da je na osnovu međunarodnih poternica Biroa Interpola u Zagrebu do sada širom sveta uhapšeno 180 Srba, a Hrvatska je od 1991. do danas procesuirala više od 3.700 Krajišnika.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, ogorčeno konstatuje da je cilj ovakvih najava da Hrvatska ostane bez Srba.

– Politika koja se vodi prema Srbima posle progona u “Oluji” i etničkog čišćenja dovela je do toga da je broj Srba smanjen na oko tri posto. To je gotovo ispunjena želja bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana koji je i pokrenuo građanski rat sa ciljem da etnički očisti Hrvatsku od Srba. Nažalost, izjave poput Mlinarićeve i dalje nailaze na podršku kod značajnog broja Hrvata, posebno tokom izbora. Prognani Krajišnici se pitaju ima li ovome kraja i gde prestaje tolika mržnja koja godinama traje i čiji se kraj još ne nazire – naglašava Budimir.

On dodaje da će se rezultat takve “pogubne politike” Hrvatskoj vratiti kao bumerang.

– Niko na nesreći drugih nije izgradio svoju sreću. Već sada većina prostora gde su vekovima živeli Srbi je pusta, ali su sve pustiji i krajevi u kojima su Hrvati bili većinsko stanovništvo. Kako normalizovati odnose dve zemlje ako se tolerišu ovakve izjave. Sve ovo ima samo jedan cilj, da se još jednom iznova zastraše izbegli i prognani Srbi i spreči njihov povratak na zavičajna ognjišta – ističe Milojko Budimir.

Proustaška retorika

Nenad Abramović, predsednik Udruženja Zavičaj, ističe da desničarske stranke u Hrvatskoj koriste svaku priliku kako bi nastavile satanizaciju Krajišnika.

– Pomirljive izjave Zorana Milanovića i tiho otopljavanje odnosa između Beograda i Zagreba ne odgovaraju hrvatskoj desnici, a posebno ne proustaškim organizacijama poput Mlinarićevog Domovinskog pokreta. Zato treba očekivati dalje dizanje profašističke retorike u hrvatskom društvu. Nažalost, ovo je samo još jedan vid pritiska na preostale Srbe u Hrvatskoj – ističe Abramović.

Optužnica “brend” za izvoz

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da je prošle godine podignuto nekoliko desetina novih optužnica i istraga.

– Poslednji je uhapšen Jugoslav Vidić 27. januara u Klivlendu. On je u odsustvu osuđen na 20 godina zato što je navodno u Petrinji, u Mesnoj industriji, odsekao ruku Stjepanu Komesu kojom se ovaj rukovao sa Franjom Tuđmanom. Od procesa za ratne zločine napravili su “svetski brend” koji izvoze na Kosovo, u BiH, a sad i u Ukrajinu – ističe Štrbac.