N. Jović
Doček episkopa Siluana sa solju i hlebom

Episkop australijsko-novozelandski Njegovo Preosveštenstvo vladika Siluan, dočekan je uz tradicionalne običaje i so i pogaču u Bonirigu. Nakon što je prisustvovao svečanom otvaranju Festivala, episkop je u društvu ambasadora Republike Srbije Radeta Stefanovića, kao i arhimandrita Petra i jednog od domaćina festivala Jovana Čubrila obišao štandove i razgovarao sa okupljenim ljudima.

– Utisci su predivni, mnogo radosti nam svima pričinjava što smo opet zajedno ka narod, da proslavimo sve počevši od naše vere i tradicije. Pored toga što smo opet na okupu kao zajednica, veoma je važno i to što sve ovo delimo sa širom australijskom zajednicom. Imali smo u gostima i  predstavnike federalne I lokalne vlasti, koji su iskazali zadovoljstvo što su tu i zahvalili se za gostoprimstvo, ljubav i rad naše zajednice – istakao je episkop Siluan.

Vladika je naročito istakao značaj Koledža Sveti Sava i njegovog doprinosa ne samo našoj, već i široj, australijskoj zajednici.

– Mi kao zajednica doprinosimo Australiji i njenom društvu, a jedan od najznačajnijih načina je i naš Koledž Sveti Sava, o kojem je bilo reči i danas. To je projekat za budućnost i nova stranica u životu naše zajednice, kroz obrazovanje i vaspitanje naše dece. Na taj način doprinosimo i široj australijskoj zajednici, time što širimo hrišćanski etos u vreme kada je često mnogo toga što se tiče porodice i morala je ugroženo. Mi kao pravoslavni narod zato moramo svedočimo onome što je vekovno naše i što je civilizacijska tekovina koja je izgradila i ovo društvo, a to je hrišćanstvo, moral i etika.

Episkop Siluan se posebno zahvalio Folklornom društvu „Morava“ iz Brizbejna, koje je u subotu došlo u posetu Koledžu.

– Veoma sam srećan što su došli u posetu. To znači da naša šira zajednica prepoznaje značaj ovog projekta. Koledž nije samo lokalni projekat, već projekat cele naše zajednice, svakog Srbina u Australiji. Zbog toga, veliko hvala „Moravi“ iz Brizbejna što su posetili špkolu i pokazali da razumeju njen značaj na Petom kontinentu – poručio je vladika Siluan, uz želju da se i na narednim manifestacijama širom Australije okuplja što veći broj naših ljudi.

Mladost za radost

Specijalni gost na Festivalu u Bonirigu bio je ambassador Republike Srbije Rade Stefanović, koji je dužnost preuzeo u aprilu ove godine. Ambasador je bio pun impresija.

– Prvi put sam na Festivalu i nadam se da ću u narednim godinama tradicinalno posećivati ovu manfestaciju. Prvi put otkad sam došao u Australiju imam priliku da vidim ovoliko veliki broj naših ljudi na jednom mestu, a naročito me raduje što je bilo ovoliko dece i mladih. Potrebna su nam ovakva okupljanja i verujem da će ih biti što više u narednom periodu. Naročito mi je drago što imam dobar odnos i veliko međusobno razumevanje sa vladikom Siluanom i želimo da se maksimalno zajednički založimo da imamo sinergiju, da radimo u interesu cele zajednice i da budemo zajedno na njenu dobrobit – istakao je ambasador Stefanović.

Ambasador Srbije Rade Stefanović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here