Youtube/Agencija DAN
Edita Đapo

Srpski poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ostali su jedinstveni i nisu došli na sednicu koja je sazvana povodom krize u Ukrajini. Međutim, to nije sprečilo poslanike iz FBiH da u petak iz Sarajeva pošalju ekstremne poruke među kojima je i zahtev da Rusija bude isključena iz Saveta za implementaciju mira, tela čiji je zadatak da nadgleda sprovođenje Dejtonskog sporazuma u BiH.

Poslanici SNSD, Srpskog kluba, kao i opozicionih SDS, PDP i DNS nisu došli na sednicu jer smatraju da Predstavnički dom nema nadležnost da raspravlja o spoljnopolitičkim pitanjima. To je, istakli su, tema za Predsedništvo BiH koje je, podsetimo, odbilo predlog srpske strane da situacija o Ukrajini uopšte bude stavljena na dnevni red. Kako Srbi nisu došli tako ni Parlament nije mogao da usvoji nikakav akt, ali je rasprava mogla da bude sprovedena. Dominirale su reči poput “agresija” i slično, a u isti kontekst stavljana je situacija u Ukrajini i događaji na Balkanu koji su se desili pre 30 godina.

Poslanik SBB Edita Đapo izrazila je nadu da će ova sednica dati rezultate koji će biti od koristi i za građane BiH i za stanovništvo Ukrajine. Ona smatra da BiH mora osuditi “agresiju” Rusije, koja se, kako je navela, već duže vreme upliće i u unutrašnje stvari BiH, a zatim je predložila da Predstavnički dom uputi zahtev članicama Saveta za implementaciju mira u BiH da suspenduju Rusku Federaciju iz tog organa.

Predsedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić je rekao da se nada “da Kijev neće biti izložen dugogodišnjoj opsadi i ubijanju civila i dece kao što je to bilo Sarajevo”.

– A postoji velika sličnost sada sa onim što gledamo da se dešava u Kijevu i celoj Ukrajini. Od adekvatne i konzistentne reakcije demokratskog sveta će isto tako zavisiti i da li će Harkov, Herson ili Marijupolj proći kroz iste patnje, genocid, urbicid, egzodus stanovništva, etnička čišćenja, ubijanja i masovne zločine kroz koje su pred očima celog sveta 90-ih godina prošli Srebrenica, Višegrad, Foča, Prijedor, Goražde, susedni Vukovar i mnogi drugi gradovi – rekao je Zvizdić.

Produbljuju podele

Sednica je zakazana da bi produbila podele u BiH, poruka je poslanika iz Republike Srpske.

Oni smatraju da je odluka da ne učestvuju u raspravi bila ispravna i da se pokazalo upravo ono što su najavljivali.

– Uvereni smo da je ta sednica zakazana da bi produbila podele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini. Poslanici iz Republike Srpske posvećeni su očuvanju mira, očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih principa koji definišu jednaka prava tri naroda i dva entiteta – poručuju iz Srpskog kluba u Parlamentu BiH.