Sutrašnji državni izbori u Novom Južnom Velsu biće jedni od najneizvesnijih još od 2007. godine, pokazuju poslednja istraživanja javnog mnjenja.

Vladajuća koalicija Liberalne i Nacionalne stranke uspela je da povrati deo poverenja kod građana u proteklih nekoliko nedelja i na osnovu primarnih glasova sada je izjednačena sa najjačom opozicionom Laburističkom partijom.

Istraživanje agencije “Resolve“, koje je naručio dnevni list „Sydney Morning Herald“, otkriva da će 38 odsto ispitanika glasati za Koaliciju, a isti procenat daće svoj glas laburistima.

Ovo je značajna razlika u odnosu na anketu iste agencije krajem februara, kada su liberali i njihovi partneri iz Nacionalne stranke imali čak šest odsto manju podršku. S druge strane, laburisti su i tada, kao i sada, zabeležili stabilnih 38 posto.

Drugim rečima, liberali i njihov lider Dominik Perote polako preuzimaju naklonost dela birača koji su podržavali manje partije i nezavisne kanidate.

Veliki pad su doživeli Zeleni (tri odsto), dok su nezavisni zbirno pali za čak pet procenata u odnosu na prethdno istraživanje – i jedni i drugi sada imaju po osam odsto podrške.

Iako se eksplicitno ne navodi odnos snaga na nivou dve najjače partije, odnosno kakvo bi stanje moglo da bude posle preraspodele preferenci, u tekstu na stranicama SMH se predviđa da će opozicija biti ta koja će zabeležiti bolji rezultat u odnosu na prethodne izbore iz 2019.

Implicira se da bi laburisti mogli da preutmu 4,5 odsto glasova od Koalicije, što bi im dalo prednost od 52,5 prema 47,5 odsto.

Zanimljivo, kada je reč o tome kojeg lidera bi glasači više želli da vide kao premijera, prednost Dominika Perotea nastavlja da raste. Aktuelni premijer i lider liberala sada ima podršku čak 40 odsto ispitanika, što je za dva posto više nego prošlog meseca.

S druge strane, lider opozicije Kris Mins i dalje je na 34 procenta. Međutim, još je interesantnije da je više od četvrtine birača i dalje neopredeljeno, s obzirom na to da se vreme do izbora sada već meri satima, a ne danima.

Izbori u NSW održavaju se u subotu, 25. marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here