commons.wikimedia/Gryffindor
Parlament Austrije

Opozicija u austrijskom parlamentu jedinstvena je u nameri da blokira planove vlade o usvajanju izmene zakona o Covid-19 koje bi omogućile “otključavanje kroz testiranje”.

Austrijska vlada uputila je na razmatranje predlog izmena zakona kojim bi se omogućilo da građani, koji se budu testirali u okviru masovnog testiranja pred 18. januar, uz negativan test, mogu koristiti sve radnje, ugostiteljske objekte, hotele i kulturne ustanove, nedelju dana pre onih koji se ne budu testirali koji će ostati “zaključani” do 24.januara.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), Slobodarska partija (FPO) i Neos su najavile da će blokirati planove u skupštini. Time bi bilo onemogućeno blagovremeno stupanje na snagu.

Iz vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) usledila je kritika, a Ministarstvo zdravlja ukazuje na za danas planirane razgovore sa opozicijom.

– Ako dnevni broj novozaraženih do kraja ove nedelje ne bude stabilno ispod 1.000, ne moramo ni diskutovati o popuštanju mera – naglasila je šefica SPO Pamela Rendi Vagner.

Ona je istakla da zbog toga ne postoji ni potreba da se zakon menja, te naglasila da je Austriji potrebna nova i pametna strategija testiranja, kojom bi se sprečilo četvrto zaključavanje do postizanja imuniteta stanovništva kroz vakcinaciju.

SPO kritikuje fokusiranje na nedelju od 18.do 24. januara, te, prema Rendi Vagner, predlog vlade nema nikakvog smisla. Planovi za izmenu zakona, tvrdi, predstavljali bi “pravno zabrinjavajući blanko ček”.

Portparol za zdravstvo Neos-a Gerald Loaker je kazao da ta stranka ne namerava da da posebno ovlašćenja ministru zdravlja. On tvrdi da ministar zdravlja Rudolf Anšober redovno prekoračuje granice koje su mu postavljene zakonom. Loaker kaže da bi usvajanjem predloga parlament sam sebe raspustio.

Šef poslaničkog kluba FPO Herbert Kikl istakao je da je sada odlučujuće zajedničko delovanje opozicije, da se spreči odluka skupštine. FPO tvrdi da je plan vlade jasno suprotan Ustavu zemlje, jer predviđene mere krše više osnovnih prava, kao što je pravo na slobodu kretanja, pravo na privatnost i osnovno pravo slobode rada.

Generalni sekretar OVP Aksel Melhiro tvrdi da opozicija vodi partijsko-taktičku igru na teret zdravlja građana. Rekao je da je ovo vrhunac neodgovornosti opozicije i apelovao na razum.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here