EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Portparolka Specijalizovanih veća u Hagu Angela Griep izjavila je za Kosovo Onlajn da optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine ostaje poverljiva, iako sutra ističe rok od šest meseci za njeno zvanično objavljivanje. Na pitanje da li će sud potvrditi optužnicu protiv njih dvojice Griep navodi da će to biti poznato najkasnije do njihovog prvog pojavljivanja pred Sudom.

– Ukoliko se optužnica ne objavi, ona ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima povezanim sa njenim preispitivanjem. Poslovnik o postupku i dokazima predviđa da će, ukoliko bude potvrđena, optužnica biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred Sudom – navela je Angela Griep.

Portparolka Specijalizovanih veća je na kraju i dodala:

“Budući da optužnica ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima u vezi sa njenim preispitivanjem, ne možemo dalje komentarisati”.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnicu kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kao i „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je tek 24. juna javno objavilo da su optužnice podnete na ispitivanje, a rok od šest meseci do kada bi Sud u Hagu trebalo da se izjasni ističe sutra.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime