EPA/Max Slovencik
Viktor Orban

Evropska unija ima moralnu odgovornost za uvlačenje Ukrajine u sukob a da joj nije predočen jasan plan, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Još je rano govoriti o ulasku Kijeva u EU jer nema preciznih informacija o granicama i stanovništvu, dodao je on.

– Prvo pitanje je da li će Ukrajina postojati kao održiva država u budućnosti, imajući u vidu ratna razaranja. Mi imamo moralnu odgovornost za to što smo uvukli Ukrajinu u taj sukob obećavši podršku bez jasnog plana. Ako nastavimo tako, ona će biti uništena. U takvim uslovima pregovori o članstvu Ukrajine u EU su preuranjeni. Prvo treba precizirati njene granice i broj stanovnika – rekao je Orban za „Poan“.

Podsetimo, agencija Blumberg je ranije javila, pozivajući se na izvore, da Mađarska blokira dogovor u EU kojim bi se Ukrajini dozvolio početak pristupnih pregovora.

Sadašnje rukovodstvo EK – najgore u istoriji

Orban je u intervjuu rekao i da je sadašnji sastav Evropske komisije najgori u istoriji i da ga se treba osloboditi. Novi predsednik EK treba da bude neki političar koji ima iskustvo premijera.

– Treba da se oslobodimo sadašnjeg rukovodstva, to je najgora komisija koju je iko video. Nisu ispunili nijedno jedino obećanje koje se tiče konkurentnosti, sankcija, imigracija, proširenja. U demokratskom sistemu ako ne ispunjavate svoje obaveze – odlazite – zaključio je on.

Rusija nije glavna pretnja EU

Orban je takođe ocenio da glavna pretnja EU nije Rusija, već rukovodstvo unije koje ideologiju stavlja iznad interesa građana.

– Evropi ne preti vojna opasnost. Najopasnije je, po mom mišljenju, ideološko rukovodstvo EU. U Briselu, kao i u mnogim državama-članicama EU, proširila se ideja da je važnije služiti određenim glavnim principima ili određenim političkim vrednostima, nego ljudima. Čudno je to. Za mene je naša glavna misija – služiti interesima naših naroda – istakao je on na pitanje da li glavnom pretnjom po EU smatra Rusiju ili je to, kako je istakla lider francuske desnice iz „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, „evropska super-država pod rukovodstvom Evropske komisije“.

On je naglasio da lideri drugih zemalja radije brane koncept „otvorenog društva“ koji negira nacionalni identitet, tradicionalne porodične i hrišćanske vrednosti i izrazio nadu da će nakon rezultata izbora za Evropski parlament konzervativni blok ojačati.

Mađarski premijer je istakao da „budućnost pristalica suvereniteta i, uopšte, desnice u Evropi, zavisi od dve žene“: Le Penove i premijera Italije Đorđe Meloni i njihovih sposobnosti da pregovaraju i sarađuju.

Prethodno je Gardijan objavio da je Le Penova predložila italijanskoj premijerki Đorđi Meloni da udruže snage u novom savezu pred evropske parlamentarne izbore koji će biti održani 9. juna.

1 COMMENT

  1. SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here