EPA-EFE
Redžep Tajip Erdogan i Viktor Orban

Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbednosti, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

On je naveo da je Mađarskoj i Turskoj, kao susedima Ukrajine, u interesu da se pravedan mir postigne diplomatskim putem što je pre moguće. Mora se izbeći ulazak u rat i njegova eskalacija, navodi se u saopštenju dvojice lidera.

Predsednik Erdogan je zahvalio Mađarskoj na solidarnosti koju je pokazala nakon zemljotresa u Turskoj i na ogromnoj pomoći, posebno na herojskim naporima mađarskih timova za traganje i spasavanje.

Orban je zatražio od Erdogana da osigura da Turska i dalje bude pouzdan partner u isporuci prirodnog gasa sa istoka, što je ključno za energetsku bezbednost Mađarske.

Kako je izvestila turska agencija Anadolija, Orban je prisustvovao vanrednom samitu lidera Organizacije turkijskih država u Ankari.

Tokom samita na temu “Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć”, učesnici su razgovarali o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa i održali konsultacije o aktuelnim izazovima u regionu.

1 COMMENT

  1. Otomansko carstvo se ponovo prosiruje.Neznam otkad to Madjari i Turci ponovo postase prijatelji.
    Sigurno ne da Rusima pomognu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here