EPA
Premijer Mađarske Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je da će Mađarska blokirati sve poteze EU da sankcioniše srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i rekao da njegova zemlja pruža pomoć od 100 miliona evra Republici Srpskoj.

– Mađarska će dati finansijsku podršku bosanskim Srbima i protivi se sankcijama Miloradu Dodiku – rekao je Orban na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

On je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao “ključ za stabilnost Zapadnog Balkana” i pozvao novu nemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kazni, što bi “moglo dovesti do još većih problema”.

Orban je dao punu podršku Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi “egzorcizam Dodika”, koji je više puta pretio otcepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

– Dozvolite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku – rekao je on.

Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj, u okviru mađarske politike odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti u regionu. Novac je namenjen za finansiranje malih i srednjih preduzeća u zemlji.

Mediji prenose da analitičari u regionu strahuju da će novac biti iskorišćen za pomoć Dodikovim političkim ciljevima. Orban, čija je vlada godinama posvećivala malo pažnje BiH, intenzivirao je veze sa Dodikom od 2019. godine.

1 COMMENT

  1. Опаска новинару ВЕСТИ: не каже се босанским Србима , већ Србима у Босни. Сутра ће бити војвођански Срби, шумадијски Срби итд.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here