EPA-EFE
Viktor Orban sa mađarskim vojnicima

Mađarski premijer Viktor Orban ne isključuje da će se zapadna vojska naći u Ukrajini za dva-tri meseca, s obzirom na to da je prethodni period razvoja sukoba pokazao da ono što je u početku bilo neverovatno posle nekog vremena postaje realnost.

– Najviše zabrinjava to što ono što je pre dva-tri meseca bilo nemoguće zamisliti, postaje svakodnevni događaj nakon dva-tri meseca. Sećam se kada su Nemci rekli da nisu spremni da u Ukrajinu pošalju smrtonosno oružje, ali će poslati bolju opremu i šlemove. A sada govore o tome da Nemačka treba da preda Ukrajini takve sisteme raketa kojima se može pogoditi Moskva ili, u najmanju ruku, daleko u dubinu Rusije – rekao je Orban radiju “Košut”.

Ranije je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin izjavio da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu i da će on u prvoj fazi brojati 2.000 vojnika. Ministarstvo oružanih snaga Francuske demantovalo je informaciju na društvenoj mreži „X“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ironično je na svom Telegram kanalu prokomentarisala demanti francuskog Ministarstva o prisustvu francuskih vojnika u Ukrajini, upitavši da li su se to francuske vlasti ponovo odrekle sopstvenih građana.

Makron je krajem februara izjavio, posle konferencije o podršci Kijevu, da su lideri zapadnih zemalja razmotrili mogućnost slanja vojske u Ukrajinu, ali da ne postoji saglasnost po tom pitanju, kao i da ništa nije isključeno u zavisnosti od razvoja situacije.

Nakon toga, ministar odbrane Sebastijan Lekorno izjavio je da ne može biti reči o slanju vojnika sa ciljem učešća u sukobima u Ukrajini

3 COMMENTS

  1. Tužno. Sve više se sužavaju putevi koji vode ka miru. Pritisak kojim gura EU neumoljivo srlja u armagedon. Francuski ,Britanski i Nemački uticaj u svetu je poljuljan, izgubile su se sirovinske baze i tržišta u Africi , J. Americi, Aziji pa je potrebno oformiti novu sirovinsku bazu i tržište koja je nadomak Evropi na ruševinama naj veće zemlje sveta. Mala prepreka tome \”za sada\” je sama nuklearna odbrana te zemlje . \”Za sada\” jer Kina uviđa da je to pretnja upravo njihovom suverenitetu a time i ekonomskim interesima koji su tržišno povoljniji celom svetu no npr. EU. Ako Kina podvikne a posle toga napravi egzaktan tas u međunarodnim odnosima koji su se do sada gradili isključivo na principu sile jačeg ,većeg, tehnološki razvijenijeg Zapada onda će možda ali samo možda da reteriraju ovi Pitbulovi. Bez te ravnoteže zemlje kao Jugoslavija, Srbija ili Ukraina i mnoge zemlje s resursima i potrebnim sirovinama će i dalje biti mete fondova koji će ih prvo razoriti a onda jeftino kupiti ili oteti njihove Jadarske ili druge rudnike, polja ,pašnjake, vode, mora, rijeke…Ne smatram da će to da spreči nasrtanja i jednih i drugih ali će bar dati alternativu nekom novom neokolonijalnom ropstvu.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here