EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski premijer Viktor Orban u obraćanju naciji

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je esej u kojem se žali na „perverzije Zapada“, zaklinje na borbu protiv EU, širi teorije zavere i daje podršku Trampu u njegovoj izbornoj kampanji.

Viktor Orban je zbog pandemije koronavirusa ove godine morao da se oprosti od velike pozornice. I umesto da svoj osnovni politički program predstavi u Baijle Tušnadu, u rumunskoj Transilvaniji, gde se svake godine održava letnji univerzitet, Orban ga je objavio u dnevnom listu „Mađar Nemzet“, bliskom vladi u Budimpešti.

U svom eseju on jasno odbacuje liberalni Zapad: „Zapad je sa gledišta centralne Evrope izgubio na atraktivnosti“, piše Orban. Smatra da nema kompatibilnosti između životnih modela liberalnog, ka svetu otvorenog Zapada i hrišćansko-konzervativnog Istoka. Političko zbližavanje dva tabora, poput onog u Austriji – hrišćansko-konzervativnog bloka i Zelenih – on označava kao „perverziju“.

Orban objašnjava da će različiti pogledi na svet sve više podeliti Evropsku uniju i u pogledu ekonomske politike. On želi da se sa svojim saveznicima iz regiona usredsredi na konkurentnost Evropske unije. Većina u Briselu ometa taj kurs, jer između ostalog „do apsurda“ slede klimatske ciljeve i teže multikulturalnom društvu.

Mađarski premijer smatra i da je obrazovna politika Zapada nespojiva s obrazovnom politikom hrišćansko-konzervativnih država: „Cilj našeg obrazovanja je da naša deca mogu da postanu patriote i prenose našu tradiciju.“ Škole bi trebalo da potvrde onaj seksualni identitet deteta „koji mu je Stvoritelj dao rođenjem“, a mlade treba zaštititi od „džender-ideologije“ i „homosekusalne propagande“.

Orban zaoštrava ton i širi teorije zavere

Orban i njegova stranka Fides već godinama propagiraju da su evropski konzervativci izdali ideale hrišćanske Evrope. On uvek iznova sve to potkrepljuje istim teorijama zavere. I u svom novom eseju tvrdi kako evropske institucije služe „Džordžu Sorošu i njegovim ljudima“, a ne građanima Evrope. Taj američki milijarder zajedno sa „briselskim elitama“, međunarodnim medijima“ i „nevladinim organizacijama prerušenim u organizacije civilnog društva“, radi na uništavanju nacionalnih država i hrišćansko-konzervativnih vlada. Orban takođe pribegava teoriji o „razmeni stanovništva“, omiljenoj u desničarskim krugovima – naime, „globalne elite“ žele da ubrzavanjem migracija postignu „otvorena etnički mešovita društva“.

Poslednjih nedelja Orban je zaoštrio ton prema svojim protivnicima. Možda bi to moglo da se poveže s tim što je broj zaraženih u Mađarskoj dramatično porastao. „Orban se užasno plaši da će zbog pandemije kovida 19 i ekonomske krize izgubiti na popularnosti“, kaže za DW Petro Kreko, politički analitičar iz budimpeštanskom trusta mozgova „Political capital“. Zbog toga je poslednjih meseci ograničio i slobodu štampe, sebi obezbedio posebna ovlašćenja i srezao finansije opoziciji, smatra Kreko.

Trebalo bi takođe napomenuti da su pojedini poslanički klubovi u Evropskom parlamentu najavili da će novi budžet EU, uključujući i milijarde pomoći, usvojiti samo ako budu povezani s poštovanjem kriterijuma pravne države. Orban je to u svom eseju nazvao „ucenom“ i najavio da u tom slučaju neće glasati za budžet. Politikolog Kreko Orbanovu najavu veta u svakom slučaju smatra neverovatnom. Orban zavisi od brze pomoći EU, smatra Kreko. Pri tom se mađarski premijer, nasuprot svojim pretnjama, pokazao kao prilično kooperativan.

U svakom slučaju, odnos Mađarske prema Uniji dugoročno je oštećen. Orbanova stranka Fides je 2019. suspendovana iz Evropske narodne stranke (EPP). Moguće isključenje je više puta bilo na dnevnom redu, ali je početkom septembra, zbog pandemije korone, ponovo odloženo.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime