EPA/Patrick Seeger
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarska, Rumunija, Poljska i Slovačka od 16. septembra produžiće zabranu na uvoz žita iz Ukrajine na nacionalnoj osnovi, ako Brisel do ponoći ne donese odgovarajuću odluku, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je podsetio da su evropske vlasti „obmanule“ zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, ubedivši ih da otvore granice za izvoz ukrajinskog žita, navodno, da bi se sprečila glad u afričkim zemljama.

Međutim, „gladna afrička deca nisu videla ni kilogram hleba od tog žita“, smatra on, već je umesto toga, ukrajinsko žito po damping cenama uništilo tržište država Centralne Evrope“.
Mađarski premijer je naglasio da Brisel jednostavno nije spreman da stane na stranu zemalja članica EU, već brani potpuno druge interese, uključujući i žito – ne evropske, ne rumunske, mađarske i slovačke, već američke.

„Takozvano ‘ukrajinsko žito’ odavno je američki komercijalni proizvod, jer se uzgaja na zemlji koja pripada kompanijama Sjedinjenih Američkih Država, te Brisel time što ne produžava zabranu uvoza ukrajinskog žita u zemlje EU koje se graniče sa Ukrajinom, brani američke interese“, ocenio je Orban za radio „Košut“.

Moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta koji je važio u Ukrajini 20 godina, zvanično je povučen jula 2021. godine.

Vlasti su očekivale da ekonomski efekat od aktiviranja tržišta za prodaju poljoprivrednog zemljišta može da dostigne nekoliko milijardi dolara u prvih pet godina.

Premijeri pet zemalja Evropske unije su se krajem marta obratili šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da se umeša u krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navodi se da su „problemi povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima zemalja-članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom. Konkretno došlo je do neviđenoga rasta uvoza žitarica, uljarica, jaja, živine, šećera, soka od jabuke, bobičastog voća, jabuka, brašna, meda i testenina.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here