EPA
Viktor Orban i Vladimir Putin

Mađarska je potpisala sporazum sa Rusijom o dodatnom snabdevanju gasom, saopštio je portparol vlade Zoltan Kovač. Ovaj sporazum predviđa da gas u Mađarsku stiže preko Srbije.

Prema sporazumu, do 5,8 miliona kubnih metara gasa dnevno će se slati u Mađarsku “pored ugovorene količine koja je već na snazi”, rekao je Kovač.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, koji se trenutno sastaje sa drugim ministrima spoljnih poslova Evropske unije u Pragu, rekao je da će se sporazumom koji predviđa da se gas u Mađarsku šalje preko Srbije znači da će njegova zemlja ove zime imati dovoljno gasa.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Mađarska je potpisala dugoročni ugovor da dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa (bcm) godišnje iz Rusije preko gasovoda Turski tok i još milijardu kubnih metara gasa iz Austrije.

Inače, Mađarska je u velikoj meri zavisna od ruskih izvora energije i dobija oko 80 odsto svog gasa od Gasproma zbog čega se i protivi bilo kakvim sankcijama EU na ruski gas.

Podsetimo, Gasprom je zaustavio ili ograničio isporuke za desetak zemalja članica, a juče je zatvorio podmorski gasovod Severni tok Rusija-Nemačka na tri dana zbog održavanja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here