EPA-EFE
Premijer Mađarske Viktor Orban

Ukrajina je danas protektorat Zapada a ne suverena država, a Mađarska želi da između nje i Rusije postoji neka struktura kao tampon-zona, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

– Mađarski uslov je da između nas i Rusije postoji nešto… Ukrajina danas je samo zapadni protektorat, a ne suverena država a za nas je najvažnije da između nas postoji nešto – rekao je Orban na konferenciji desnih konzervativnih političkih snaga u Evropi.

Kako je dodao, ne kritikuje Ukrajince zbog toga što brane svoju zemlju, ali pitanje je da li to rade na razuman način.

– Meni je kao nekom sa strane neophodno da razumem uzrok rata. Prema mom iskustvu, Rusi nikada neće dozvoliti Ukrajini da postane članica NATO u sadašnjem stanju jer oni žele da između njih i NATO postoji neka tampon-zona… To je uzrok rata – istakao je Orban.

Upitan da li se smatra prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina, Orban je rekao da se Budimpešta zalaže za što skorije mirno rešavanje ukrajinskog sukoba jer on ne može biti rešen na frontu, već su potrebni pregovori.

– Ne radi se o prijateljstvu sa Putinom već o realnosti – naveo je Orban.

Mađarski premijer je ranije u razgovoru sa bivšim kancelarom Austrije Volfgangom Šiselom rekao da je, po njemu, idealna varijanta za Ukrajinu da bude tampon-zona između Rusije i NATO jer će inače izgubiti državnost.

2 COMMENTS

  1. VIKTOR ORBAN apsulotno je upravu kad kaze da je ukrajna za EU proktetorat ukrajna je produzena ruka amerike i nista drugo dok oni svate rusi ce da unisti pola ukrajnu

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here