Tanjug
Viktor Orban

Zapad je već u ratu sa Rusijom i to je realnost, smatra mađarski premijer Viktor Orban dodajući da zapad biva sve dublje uvučen u rat.

– Ukrajina je sada Avganistan, ničija zemlja, a zapad je u velikim teškoćama, jer vreme je na strani Rusije – rekao je Orban u razgovoru sa stranim novinarima u Budimpešti, među kojima je bio i austrijski portal “Ekspres”.

On je ukazao da preovladava stav da je Rusija agresor i da zbog toga ima rata, a niko se u Evropi ne pita da li postoji još druga mogućnost.

Prema njegovim rečima bi Izrael mogao pomoći da se postigne primirje.

– Nas Mađare u EU više ne shvataju ozboljno, jer na nas gledaju samo još kao na “ludake” – dodao je Orban.

Prema njegovim rečima ukupna situacija u Evropi je veoma ozbiljna.

– Ako Rusija bude uspešna u prolećnoj ofanzivi, šta ćemo onda? Ukrajini nestaju vojnici. To je činjenica, to kažu obaveštajne službe. Hoće li NATO tada postali vojnike? Iako bi do toga došlo Rusi bi udvostručili broj svojih trupa, jer nemaju ograničen broj ljudi – uveren je Orban.

Ukazao je da Vladimiru Putinu iduće godine predstoje predsednički izbori, u koje zasigurno ne želi ući kao gubitnik.

– Ratni cilj Rusije je da učini Ukrajinu olupinom kojom je nemoguće vladati, i da zapad njeno spašavanje ne može slaviti. Ukrajina je već sada Avganistan, ničija zemlja – podvukao je on.

Zbog toga Mađarska, kaže, želi hitno primirje, ali nema rešenje za mirovni sporazu, dodajući da će to biti duga faza rada.

Orban kaže da je vreme na strani Rusije, i da ne bi trebalo napraviti grešku i verovati da Rusi razmišljaju kao u EU.

– Istorija pokazuje što je veći pritisak na Rusiju, to su bolji. I već sada se vidi da su sve bolji na frontu u Ukrajini – objasnio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here