Tanjug
Laslo Tročanji

Evropski parlament odbacio je predlog Ursule fon der Lajen da Laslo Tročanji bude novi komesar za proširenje i susedstvo, zbog sukoba interesa.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi sa funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Odbačena je i kandidatura rumuske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Rovana Plumb je suspendovana zbog razlike u imovinskom izveštaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu. Ona nije prijavila pozajmicu od 800 hiljada evra koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

U Evropskoj komisiji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili principom da svaki komesar mora da bude “nezavisan i da radi u opštem interesu EU”, a da je na Evropskom parlamentu da proveri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razreše konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. sepetembar.

Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Ruminije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i trasporta dodeli nekom od već predloženih komesara iz druge članice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčič, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želeo da ponovo dobije ovaj resor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here