EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski premijer Viktor Orban

Već godinama traje prepucavanje između rukovodstva Evropske narodne partije (EPP) i mađarskog premijera Orbana. On je sada odlučio da se poslanici njegovog Fidesa povuku iz EPP u Evropskom parlamentu.

Dvanaest poslanika mađarske stranke Fides napušta poslaničku grupu Evropske narodne stranke (EPP) u parlamentu Evropske unije.

– Ovim vas informišem da će poslanici Fidesa okončati svoje članstvo u klubu EPP – saopštio je mađarski premijer i predsednik Fidesa Viktor Orban.

On je o tome pismom obavestio šefa poslaničke grupe EPP, nemačkog političara Manfreda Vebera (CSU).

Pismo je na svom Tviter-profilu objavila i kopredsednica Fidesa Katalin Novak.

Neposredno pre toga, poslanička grupa EPP je, na onlajn-sednici većinom glasova podržala promenu poslovnika, što je bio preduslov za pokretanje postupka generalne suspenzije članstva Fidesa u poslaničkoj grupi. Na Orbanov odgovor nije se dugo čekalo.

Orban je već u nedelju pisao Veberu i zapretio mu da će se Fidesovi poslanici povući iz EPP ako frakcija zaista bude odlučila da promeni poslovnik. Izlaskom evropskih zastupnika iz EPP Orban je samo preduhitrio glasanje te grupacije o suspenziji Fidesa. A ta tačka uskoro bi trebalo da se nađe na dnevnom redu.

Višegodišnji konflikt

Izlaskom Fidesovih poslanika iz EPP okončana je višegodišnja svađa između evropskih demohrišćana i desno-nacionalnog mađarskog premijera. U poslaničkoj grupi EPP su i političari nemačkih vladajućih stranaka CDU/CSU.

Na operativnom nivou, članstvo Fidesa u EPP suspendovano je još 2019, između ostalog i zbog (kako se prebacivalo Orbanu) kršenja osnovnih evropskih vrednosti i verbalnih napada na tadašnjeg šefa Evropske komisije, Žan-Kloda Junkera.

Izlazak Fidesovih poslanika iz EPP svojevrsna je prekretnica i za šefa poslaničke grupe Manfreda Vebera. On je dugo pokušavao da posreduje u tom konfliktu, ali se na kraju oštro sukobio i sa samim Orbanom. Posmatrači ocenjuju da je sada moguće očekivati da se Fidesovi poslanici priključe desno-nacionalnom klubu EKR ili grupaciji ID, koja zastupa još desnije pozicije. Bez obzira na to kojoj poslaničkoj grupi se oni budu pridružili, Fides će dodatno ojačati desničare.

EPP je, bez obzira na gubitak 12 članova iz Mađarske, i ubuduće najjača poslanička grupa u Evropskom parlamentu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here