Orbović: Za početak, rasterećenje plata

0

"Ako se to opterećenje smanji sa današnjih 66 odsto na, recimo, 50 odsto, to bi bilo osetno olakšanje. A to očekujemo već u maju, jer u suprotnom ovo sve ne bi imalo smisla, rekao je Orbović za "Novosti".

Ljubisav Orbović

Orbović, koji je na sastanku predložilo promenu načina utvrđivanja minimalne zarade, kazao je da je "suštinski problem kod minimalne zarade u onima koji pregovaraju".

"To su članovi Udruženja poslodavaca, koji okupljaju najviše predstavnika malih i srednjih preduzeća. Upravo se tu najmanje poštuju kolektivni ugovori, nema sindikata i oni najčešće isplaćuju minimalne zarade", rekao je Orbović.

On je naveo da će sindikat zato podneti i zvaničan dopis Vladi i Socio-ekonomskom savetu da se "ubuduće minimalna zarada računa u odnosu na prosečnu platu, recimo da bude 50 odsto".

"Drugi način je da bude u nivou minimalne potrošačke korpe", dodao je Orbović.
On je kazao da "nije više pitanje da li Vlada hoće ili neće da poštuje ove odluke, jer smo došli do stadijuma u kojem imamo ozbiljnih problema".

"Zato Vlada mora da nađe rešenje, jer će u suprotnom doći do velikih protesta i štrajkova", rekao je Orbović.

Na pitanje kako će se kontrolisati da li se predložene mere realizuju, Orbović je odgovorio da je oformljen koordinacioni tim, koji neće samo pratiti realizaciju, već će i predlagati nova rešenja.

"Koliki je njegov značaj vidi se i po tome što njime predsedava premijer Srbije", istakao je Orbović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here