EPA

Organizator leta aviona u kojem je poginuo Emilijano Sala, osuđen je na 18 meseci zatvora jer je angažovao pilota za koga je znao da nije kvalifikovan.

Posle dve nedelje saslušanja i sedam sati većanja, porota suda u Kardifu proglasila je biznismena Dejvida Hendersona krivim za nepromišljenost ili nemar.

On je priznao krivicu za prevoz putnika bez ovlašćenja.

Mali privatni avion u kome su bili Sala i pilot Dejvid Ibotson srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine.

Telo 28-godišnjeg Sale pronadjeno je posle više od dva meseca od nesreće, ali ne i telo 59-godišnjeg pilota.

Sala je iz Francuske putovao u Englesku, nakon što je iz Nanta prešao u Kardif za 17 miliona evra.

Prema navodima tužilaštva, Henderson je trebalo da upravlja avionom, ali je tada sa suprugom bio na odmoru u Parizu, zbog čega je angažovao Ibotsona.

Ibotson nije imao dozvolu za komercijalne i noćne letove.

Tužilac je optužio Hendersona da je delovao u “sopstvenom finansijskom interesu”, znajući da pilot nije kvalifikovan.

– Ignorisao je određene (bezbednosne) zahteve kada je to odgovaralo njemu i njegovim poslovnim interesima – naveo je tužilac Martin Gudi.

Vlasnica malog aviona Fej Kili je tokom svedočenja navela da je izričito tražila od okrivljenog da više ne koristi usluge Ibotsona, posle nekoliko prijavljenih prekršaja.

Odbrana Dejvida Hendersona odbacila je optužbe za nepromišljenost, rekavši da su kršenja propisa za koja se tereti njihov klijent “čista papirologija” i da letelicu nisu dovela u opasnost.

Njegov advokat Stiven Spens rekao je da je jedina razlika izmedju komercijalne i privatne dozvole mogućnost da se putnici nateraju da plate, a da to ne govori ništa o mogućnostima pilota, koji je imao više od 3.500 sati leta.

Odeljenje za istrage vazdušnih nesreća izvestilo je početkom godine da je pilot izgubio kontrolu nad letelicom tokom manevra izvedenog prevelikom brzinom.

Istražitelji takodje veruju da je na pilota “verovatno” uticao i ugljen-monoksid iz izduvnog sistema motora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here