Orkanski vetrovi pogodili Srednju Evropu

0

accuweather.com
Vetrovi i u nedelju
 

"Samo od ponoći do jutra vatrogasna straža izlazila je na teren 1.400 puta, od petka u 4.700 intervencija. Povređeno je 12 ljudi, od toga 11 juče, među njima i dvojica vatrogasaca dobrovoljaca", kazao je danas poljskoj televiziji TVN24 portparol Državne vatrogasne straže, Pavel Frontčak.

Povrede je većina zadobila tokom vožnje, kada je na njihove automobile vetar orkanske jačine oborio grane ili drveće, a dvojica vatrogasaca povređena su prilikom uklanjanja štete.

Vetar je pre svega u zapadnim, centralnim i severnim oblastima Poljske oborio hiljade drveća, lomio grane, takođe obarao i ulične reklame a po rečima Frontčaka i srušio krovove sa 80 zgrada i kuća.

Zbog pokidanih vodova bez struje je oko 200.000 ljudi, većinom na Baltiku u Pomeraniji. Zbog jake bure na more nisu sa poljske strane isplovili trajekti za Skandinaviju i po odluci kapetana čekaju u luci Švinoujšće na zapadu Poljske da se nevreme smiri.

Vetar orkanske jačine namučio je i susede, Čehe i Slovake, posebno u zapadnim oblastima prema Nemačkoj i Austriji a popadale grane komplikovale su železnički saobraćaj.

Meteorolozi predviđaju da Poljaci ni danas neće moći da odahnu i da će vetar, mestimično sa kišom dostizati povremeno u naletima brzinu od 110 kilometara na čas.

Vetar pravi probleme i u Škotskoj

Skoro 13.000 ljudi na severu Škotske treći dan zaredom je bez električne energije nakon što su jaki udari vetra izazvali prekid dovoda struje.

 Najteže pogođene oblasti su Invernes šir, Oban, Šetlend i Zapadna Ostrva.

Loši vremenski uslovi otežavaju rad službi, koje pokušavaju da uspostave normalan protok električne energije.

Vozove na liniji između Invernesa i Perta zamenili su autobusi. Otkazano je i nekoliko polazaka trajekata.

Meteorolozi su za danas predvideli nove udare vjetra.

Sneg i led uzrokuju probleme širom Škotske, gde je veliki broj putnih pravaca zatvoren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here