Vesti
Zoran Petković, Dragan Škorić, otac Aleksandar Ivanović, Siniša i Ljubiša Kos

Svečano i veselo je ovih dana u Srpskom sportskom centru Bonirig. U jeku priprema za 34. Folklorni festival, održana je proslava klupske slave Belih orlova, čiji je zaštitinik Sveti Ilija.

Najpoznatiji srpski klub na prostorima Australije obeležio je ovaj veliki dan u utorak u sali centra, a domaćini slave bili su članovi uprave kluba: Ljubiša i Siniša Kos, Dragan Škorić i Zoran Petković.

Oni su za goste pripremili raznovrstan izbor hrane i pića i potrudili se da sve bude u svečarskom duhu.

Obred sečenja slavskog kolača obavio je otac Aleksandar Ivanović, koji je tom prilikom čestitao slavu upravi, članovima kluba i prisutnim gostima. Paroh Crkve Svetog Nikole u Blektaunu govorio je pored ostalog i o svetovnom životu Svetog Ilije i o njegovoj borbi za istinu.

– Sveti Ilija je uvek govorio istinu, ne samo među običnim narodom, nego i među carevima i kraljevima. Zbog toga su ga i zvali Gromovnik. Govoreći istinu i boreći se za nju, stekao je i neprijatelje kojima istina nije odgovarala – istakao je otac Aleksandar.

Koliko Orlovima znači što su posle dve pandemijske godine, koje su protekle bez svečane proslave, mogli da obeleže slavu onako kako dolikuje, najbolje govore reči jednog od domaćina slave, Zorana Petkovića.

– Poslednje dve godine, zbog korone i restrikcija koje su bile na snazi, samo smo osveštavali kolač u Crkvi Svetog Đorđa u Kabramati. Bogu hvala da smo ove godine mogli da se okupimo i da proslavimo krsnu slavu kako treba. Radujemo se što je tako i trudimo se da veru i tradiciju približimo omladini i narodu, kako bismo bili dostojni naslednici naših predaka – rekao je Petković za “Vesti“.

U ime četničkog pokreta Ravna Gora, Bogdan Veljović je sa verom u Boga poželeo srećnu slavu Belim Orlovima, sa željom da se ovako stalno okupljaju i proslavljaju, a srpskoj zajednici je poručio da se što više trudi da podrži i pomogne naš najuspešniji fudbalski klub u Australiji.

Domaćini klupske slave za sledeću godinu su Đuro Vranković i Đorđe Mandić.

Domaćini za 2023: Đuro Vranković i Đorđe Mandić
Dragoljub Popović, Miodrag Radulović, Bogdan Veljović i Đorđe Golijan

Spuštanje zavese na sezonu

Beli Orlovi ove subote završavaju sezonu, barem kada je reč o utakmicama na domaćem terenu. Neposredno uoči početka Folklornog festiva u Bonirigu, fudbaleri srpskog kluba će igrati meč poslednjeg kola Prve lige Novog Južnog Velsa, protiv Tigrova sa severa Sidneja.

Utakmica nema veliki takmičarski značaj, jer su oba kluba ostala bez šanse da se bore za plasman u Premijer ligu, ali su Orlovi odlučni da navijačima i celokupnoj zajednici još jednom pobedom daruju razlog više za veselje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here