Oružje iz BiH završava na ratištima u svetu

0

Jovičić tvrdi da uništavanje viška naoružanja i municije prati bezbroj kontroverzi, a postoje osnovane sumnje da je reč o velikim zloupotrebama u koje su upetljane i neke međunarodne organizacije koje se motaju oko celog tog procesa.

 

Kako je juče objavio "Glas Srpske", Sipa istražuje navode o nepravilnostima u vezi sa procesom uništavanja viška oružja u privatnim firmama "Pretis" i "Binas" u FBiH.

 

Na problem šverca oružja iz BiH upozorio je još pre četiri godine "Amnesti internešenel", koji je u svom izveštaju naveo da se oružje, koje treba da bude uništeno, izvozi iz BiH u Irak preko firme "Skaut".

Hrvatski mediji objavili su da je vlasnik ove firme, čije je sedište u privatnom stanu u ulici Vladimira Varićaka 6 u zagrebačkom naselju Sloboština, hrvatski državljanin Ivan Peranec.

"To pokazuje da BiH nema sistemske kontrole nad ovom oblasti. Pod plaštom viška naoružanja navodno neupotrebljivo oružje se prefarba i u komercijalnim preduzećima prepakuje i kao novi, gotovi proizvod izvozi. Niko nikada nije podneo izveštaj kome je tako prepakovano oružje prodato, koliko novca je pribavljeno i zato se sve to radi u komercijalnim preduzećima koja mogu da se sakriju iza poslovne tajne", kaže Jovičić.

 

Jovičić je za "Glas Srpske" istakao da je uglavnom reč o nelegalnim poslovima i tajnim kanalima izvoza koji će naneti štetu ne samo BiH, koja je na ovakav način postala prljavi snabdevač oružjem i municijom, nego i onima na koje će to oružje biti iskorišćeno.

 

Član zajedničke Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Mirko Okolić rekao je da već godinama postoji mnogo problema u vezi sa uništavanjem viška naoružanja u BiH, jer je reč o velikim zloupotrebama u toj oblasti u koje su upetljani određeni zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i pojedini predstavnici međunarodnih institucija.

 

"Oni koji navodno uništavaju višak naoružanja, iz celog procesa izvlače duplu korist. S jedne strane, naplaćuju posao uništavanja viška naoružanja, a sa druge strane delove naoružanja i opreme koriste u svrhe preprodaje tajnim kanalima", rekao je Okolić.

 

Inače, podaci agencije UN-a za razvoj pokazuju da u BiH cveta crno tržište oružja na kojem se puška može kupiti za 300 do 400 konvetabilnih maraka (oko 200 evra), dok ista puška u Sloveniji košta oko 1.000, a u Austriji ili Nemačkoj 2.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here