Hadži Marko Vujičić
Ponos namenske: Borbeno vozilo "lazanski" izazvalo veliku pažnju

Jubilarni, 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021, zvanično se završava danas kad su, tradicionalno, kapije otvorene i za sve zainteresovane građane. To je bila prilika da se na 25.000 kvadrata izložbenog prostora “Beogradskog sajma” predstavi 132 izlagača iz 16 država, a jednodušni zaključak svih posetilaca bio je da srpsko oružje predstavlja veliki izvozni adut.

I dok je najveći deo javnosti bio oduševljen borbenim vozilom “lazanski”, dotle je u njegovoj senci gotovo nezapaženo prošlo još sedamdesetak novih proizvoda srpske namenske industrije, kao i neke od firmi koje već decenijama uspešno snabdevaju srpsku vojsku i policiju najsavremenijim naoružanjem.

Čamac za brza dejstva

Jugoimport SDPR, preduzeće koje je nosilac većine novih projekata u modernizaciji i opremanju srpske vojske i policije, ali i najunosnijih izvoznih aranžmana, ove godine je, osim “lazanskog”, prikazalo multifunkcionalni brzi borbeni čamac pogodan za transport do 12 vojnika, opremljen mitraljezom M71/08 kalibra 20 milimetara i bacačem granata M 93 od 30 milimetara. Ovaj čamac je namenjen za brza dejstva ne samo rečne policije, uključujući i protivterorističku i protivgerilsku borbu ili protivpiratska dejstva, već i za čitav niz zadataka iz domena aktivnosti specijalnih operacija vojske, od desanta do prevoza ronilaca.

Ponos Republike Srpske od 2015. godine uspešno brani Tehnički remont Bratunac, a najviše pažnje na njihovom štandu izazivalo je borbeno oklopno vozilo “despot”, ali i nulta serija novog pištolja iz familije RS 9 “vampir”.

– Svečano predstavili “despota” na prošlom sajmu, ali od tada je ovo vozilo doživelo brojne transformacije i poboljšanja, pre svega u balističkoj zaštiti. Specijalna antiteroristička jedinica MUP RS je nabavila već devet komada ovih vozila i sa njima je imala više uspešnih akcija. Zajedno s njima i unapređujemo “despota” kako bi ovo vozilo zadovoljilo sve potrebe specijalnih jedinica – ističe Milan Vukelić iz TRB.

Mašina deminer

Njegovo preduzeće je ove godine predstavilo i novi model mašine za deminiranje MH-17 koja je nastala iz iskustva mnogo poznatijeg prethodnika MH-05, koji se pokazao kao više nego uspešna na deminerskim radilištima u Bosni i Hercegovini i u Sudanu.

– Samo zahvaljujući MH-05, u BiH je za 10 godina uspešno razminirano više od 10 miliona kvadratnih metara prostora – ponosno ističe Vukelić.

Razloga za ponos ima i Miloš Talić, direktor firme Demaks militari, koja je već decenijama zastupnik najvećih svetskih proizvođača oružja i vojne opreme, od “zigzauera” i češke “zbrojovke” do “dilon aero”. Talić s ponosom pokazuje nove tipove snajperskih i automatskih pušaka.

Srpska policija je preko ove firme opremljena jednom od najboljih pušaka na svetu “zigzauer 516”, kao i snajperima “štajer M1”.

Ipak, sa zadovoljstvom pokazuje hidrauličnu presu za razvaljivanje vrata koju su razvili zajedno sa Prvom petoletkom iz Trstenika.

– Ovo su specijalna oruđa koja koriste i policija i vojska i dosad ih je naša zemlja uvozila. Ovde je reč o potpuno domaćem proizvodu koji u svim segmentima može da parira onima u svetu, zbog čega ga vidim i kao sjajnu izvoznu šansu – ističe Talić.

Rusi i Kinezi

Među izlagačima su posebnu pažnju izazvale Rosoboroneksport iz Ruske Federacije i Norinko iz Kine. Rusi su predstavili najnovije modele savremenog protivvazdušnog raketnog sistema “viking”, bespilotne letelice “orlan-10E” i mnogofunkcionalnog aviona-amfibije “Be-200”, koji je je učestvovao u gašenju požara u Srbiji i širom Evrope. Aleksandar Mihejev, generalni direktor ove kompanije, ocenio je da će događaji poput Sajma naoružanja i vojne opreme dati novi zamah rusko-srpskoj bilateralnoj vojno-tehničkoj saradnji.

Novi “vampir”

Vukelić je i glavni inženjer zadužen za kontrolu kvaliteta pištolja RS 9 – “vampir” koji je već postao deo standardnog naoružanja MUP RS.

– Ove godine predstavljamo prototip novog, modifikovanog “vampira” koji je promovisan 2017. godine. Novi model će biti mnogo uži, ali i lakši od dosadašnjeg, uz mogućnost dvostruke i jednostruke akcije, ali i sa poboljšanjima kad je reč o unutrašnjem mehanizmu i preciznosti. Očekujemo da će sva ispitivanja biti završena do kraja sledeće godine, kada ćemo se konačno odlučiti i kako će se nov pištolj i zvati – priča Vukelić.

Dron-ubica

Pažnju posetilaca Sajma privukao je i dron-ubica “gavran”, bespilotna izviđačko-udarna platforma namenjena za izviđanje u realnom vremenu i udare na široki spektar ciljeva iza fronta u dubini neprijateljske pozadine. Nije nezapaženo prošla ni U75 A41M “sova”, modernizovana verzija “utve 75” namenjena za početnu obuku i selekciju vojnih pilota, ali i za sportsko i turističko letenje.