Tanjug/AP
Pad Naomi Osake na pariskoj šljaci

Čuveni španski stručnjak Toni Nadal istakao je da nijedan sportista nema pravo da zahteva poseban tretman, a smatra da je Naomi Osaka trebalo da razgovara sa organizatorima Rolan Garosa pre nego što je došla na turnir.

Japanska teniserka povukla se sa Rolan Garosa, posle prvog kola. Druga igračica sveta je pre početka turnira u Parizu istakla da zbog mentalnog zdravlja neće prisustvovati konferencijama za novinare, a organizatori su je posle meča u nedelju kaznili sa 15.000 dolara, uz pretnju diskvalifikacijom.

Svoje mišljenje o ovakvom postupku četvorostruke gren slem šampionke izneo je i Toni Nadal u svojoj kolumni za El Pais.

– Neću preispitivati njenu patnju, niti ću umanjiti značaj bilo kog problema. Nadam se da će uskoro prevazići to što je muči i da će ponovo moći da se takmiči – poručio je na početku španski stručnjak.

Međutim, ako je već imala problem, zašto o tome nije obavestila organizatore turnira kada je potvrdila da će učestvovati. Siguran sam da bi oni pokazali razumevanje i da bi našli rešenje za ovaj problem.

Tačno je da su vrhunski igrači pod velikim pritiskom. Sećam se stresa pod kojim je bio Giljermo Korija kada je počeo da greši na servisu, pa je na jednom meču imao 35 duplih servis grešaka. Pretpostavljam da je to dovelo i do njegovog prevremenog penzionisanja.

Nisam psiholog, ali na osnovu svog trenerskog iskustva bolje razumem situaciju u kojoj se Argentinac našao, nego od ovoga što se dešava Osaki. Najblaže rečeno, iznenađujuće je da joj je teže da se nađe pred novinarima nego pred protivnicima.

Ne treba zaboraviti da su novinari predstavljeni kao bezosećajni i da su optuženi za emocionalni krah igrača koji su izgubili mečeve. Takođe, Naomi je ponovila da joj ne smeta što će morati da plati kazne zbog izbegavanja ugovorne obaveze.

Mislim da te prve objave zbunjuju i seju sumnju u prave razloge ovakvih postupaka. I one navode organizatore da pokušaju da prekinu ovakvo ponašanje.

Nijedan elitni sportista ne bi trebalo da zahteva poseban tretman ili da potcenjuje napore svih onih koji su uključeni u organizaciju ovakvog turnira. Nerazumevanje da novinari utiču na promociju sporta i sportista, pogrešna je procena – zaključio je španski stručnjak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here