Tanjug
Kragujevac, 21. oktobra 2021. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic prisustvuje molebanu u Sumaricama u Kragujevcu, kod spomenika streljanim djacima i profesorima u Drugom svetskom ratu. Ministri Branko Ruzic, Gordana Comic, Darija Kisic Tepavcevic. FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Navršava se 80 godina od kada su nemačke okupacione snage u kragujevačkim Šumaricama streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika. Kod spomenika “Prekinut let” tradicionalno se održava Veliki školski čas.

Pomenu u Šumaricama u Kragujevcu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Moleban, pomen stradalima, služio je episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, a nakon toga predsednik Vučić položio je venac kod spomenika “V3”, podignutom na mestu gde su 21. oktobra 1941. godine nemačke okupacione snage streljale đake i profesore kragujevačke gimnazije.

Streljanje je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Na Velikom školskom času biće izvedena poema “Crni dan” Duška Radovića, prva poema namenski napisana za tu manifestaciju, a koja je izvedena 1971. godine.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put je održan 1957. godine i od tada je u programu učestvovalo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela.

U spomen na žrtve streljanja čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u spomen-park, a memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara na kojoj se nalazi 30 masovni grobnica. U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika koji su podignuti na humkama streljanih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here