Pexels

Iako smo navikli da sveže voće i povrće najčešće držimo u frižideru, to nije uvek pravo rešenje.

Kako piše “My Greek Dish”, skladištenje u frižideru je garancija da će pojedine sezonske namirnice koje tamo ostavimo brzo propasti. Ovo su neke od njih.

1. Paradajz

Dok raste i sazreva, ovo povrće voli sunce i toplotu, a kad ga uberete ili kupit,e najbolje je da ga čuvate na sobnoj temperaturi. Ipak, izbegavajte da držite paradajz direktno na izvoru sunčeve svetlosti.

2. Bosiljak

Ukoliko listiće ovog aromatičnog začina stavite u frižider, oni će brzo uvenuti i neće biti upotrebljivi. Najbolje mesto za čuvanje bosiljka je kuhinjski pult.

Ne zaboravite da ga tretirate kao što tretirate i rezano cveće: stavite ga u posudu sa vodom, držite dalje od direktne sunčeve svetlosti i potrudite se da ga iskoristite u roku od pet dana otkako ste ga ubrali.

3. Krompir

Ovo povrće bi trebalo čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu, ali ne i u frižideru. Ako krompir stavite u frižider, promenićete mu ukus, jer će se skrob brže pretvoriti u šećer i posle nekoliko dana krompir će dobiti “modrice”.

Ukoliko nemate špajz, spakujte krompir u papirne kese u čuvajte ga na hladnom mestu, najbolje u kuhinjskom ormariću koji je daleko od šporeta.

4. Beli luk

Da biste što bolje sačuvali beli luk, čuvajte ga na hladnom, suvom i provetrenom mestu. Ukoliko ste načeli glavicu, potrudite se da preostale čenove iskoristite u narednih 10 dana.

5. Crni luk

Ukoliko stavite crni luk u frižider, on će brzo omekšati i postati neupotrebljiv. Čuvajte ga isto kao i krompir, ali ne blizu krompira, jer će se brzo pokvariti.

Ako vam preostane deo glavice luka, stavite je u kesu, dobro zavežite i čuvajte u fioci frižidera par dana pored drugog povrća.

S druge strane, mladi luk i vlašac je najbolje da čuvate u frižideru, pošto ćete im tako produžiti rok trajanja.

6. Jabuke

Ovo rajsko voće držite na trpezarijskom stolu u pletenoj korpici. Potrudite se da ne budu izložene direktnom izvoru sunčeve svetlosti, jer će tako brže propasti.

7. Lubenica

Iako je većina ljudi navikla da lubenicu drži u frižideru, to nije dobro rešenje. Samo na sobnoj temperaturi antioksidansi u lubenici će ostati očuvani.

S druge strane, čim presečete lubenicu, deo koji ne planirate da pojedete stavite u posudu sa poklopcem, hermetički je zatvorite i odložite u frižider, ali obavezno iskoristite u narednih tri do pet dana.

8. Voće sa krupnom košticom

Ostavite breskve, kajsije, nektarine i šljive da sazru na sobnoj temperaturi. Ako ih ne pojedete u narednih nekoliko dana, možete da ih odložite u frižider, ali opet ne duže od nekoliko dana, jer će brzo propasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here