Kompanija "Dunav osiguranje" a.d.o.
Radionica "Dunav osiguranja" na Sajmu organske hrane u Sopotu

U Srbiji je osigurano svega 12 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a “Dunav osiguranje”, kao vodeća kuća u osiguranju poljoprivrede u Srbiji, pokriva čak sedam odsto osiguranih poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je u radionici održanoj 15. oktobra na Sajmu organske hrane u Sopotu.

Iako broj polisa raste, utisak je da poljoprivrednici još uvek nisu dovoljno informisani o prednostima i značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Zorica Deretić iz “Dunav osiguranja”

Zorica Deretić iz “Dunav osiguranja” istakla je da osiguranje nije trošak, već ulaganje i vid zaštite proizvodnje.

“′Dunav osiguranje′ trudi se da olakša poljoprivrednicima da se uključe u osiguranje i to čini kroz razne akcije. Godinama unazad, maj je mesec poljoprivrede, kada poljoprivrednicima omogućavamo 10 odsto popusta za sva osiguranja”, rekla je Deretićeva.

Navela je i da štete na usevima stalno rastu, pre svega zbog klimatskih promena i vremenskih nepogoda.

“Dunav osiguranje” je tako samo u ovoj godina na području Beograda i okoline isplatilo više od 49 miliona dinara odštete.

“Ministarstvo poljoprivrede, sa svoje strane, stimuliše osiguranje, i to radi putem povraćaja premije osiguranja koji se kreće od 40 do 70 odsto naplaćene premije. Uslov za povraćaj premije jeste da je gazdinstvo registrovano, aktivno i da ima zaključenu polisu osiguranja”, rekla je Deretićeva.

Prema njenim rečima, potvrda da osiguranje nije veliko izdvajanje, pokazuje i primer osiguranja paprika na hektaru zemlje koje košta oko 70.000 dinara, s uključenim subvencijama Ministarstva poljoprivrede, a 100.000 dinara za paradajz zasađen na istoj površini.

Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović rekla je da država, pored ostalog, pomaže putem povraćaja premije osiguranja.

“Kada je reč o ženama poljoprivrednicama, ministarstvo pomaže tako da ko nema neko drugo rešenje daje im veći broj poena kada podnose zahtev za neke od naših mera”, rekla je Petrovićeva.

Ona je istakla da su radionice kao što je današnja, koju je organizovalo “Dunav osiguranje”, najbolja prilika da se poljoprivrednicima u direktnom kontaktu i živom rečju objasni prednost osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Živorad Milosavljević, predsednik SO Sopot

Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević kaže da su osiguravajuće kuće dragocen partner za poljoprivrednu proizvodnju i proizvođače, ali da to kod nas nije dovoljno uhvatilo korena.

“Osiguravači kao što je ′Dunav osiguranje′ daju velik doprinos sigurnosti proizvođača i svi se moramo uključiti da promovišemo osiguranje poljoprivrede”, kaže Milosavljević.

Kao primer koliko je osiguranje važno, naveo je da se pre dva-tri dana desilo to da je čoveku koji uređuje poljoprivredno zemljište izgorela mašina koja je bila neosigurana.

“Tako je ostao bez imovine vredne 19.000 evra. To je nauk poljoprivrednicima da osiguranjem obezbede svoju imovinu i egzistenciju”, poručio je Milosavljević.

Boje jeseni – Sajam organske hrane u Sopotu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here