Osipanje NATO koalicije

0

Avganistan uskoro napuštaju ne samo američki vojnici, nego i pripadnici oružanih snaga Singapura, Slovenije, Mongolije i Malezije, što predstavlja značajno osipanje NATO koalicije koja je intervenisala u ovoj zemlji.
Koalicija je ratovala u Avganistanu više od deset godina, a njena borbena misija se okončava kroz 17 nedelja.
NATO će na današnjem dvodnevnom zasedanju u Velsu utvrditi koje će zemlje dati koliko vojnika za misiju koja će nastaviti da obučava avganistanske trupe posle 2014. godine, kao i ko će nadalje plaćati zarade avganistanskih policajaca i vojnika.
"Već je uloženo toliko krvi i sredstava da niko ne želi da se ovo pretvori u ono što se sada dešava u Iraku. Smatram da će ljudi shvatiti da treba da nastavimo da savetujemo i nadgledamo snage bezbednosti još nekoliko godina", izjavio je penzionisani američki admiral Džejms Stavridis, koji je bio komandant NATO-a od 2008. do 2013. godine.
U Avganistanu još boravi 30.700 američkih vojnika, a predsednik Barak Obama rekao je da želi da zadrži 9.800 američkih vojnika u ovoj zemlji od sledeće godine.
Broj neameričkih vojnika je oko 14.400 i smanjen je za više od 65 odsto sa vrhunca iz maja 2011. godine. Pojedine zemlje i dalje zadržavaju značajne trupe u Avganistanu – Britanija ima 3.936 vojnika, Nemačka 2.250, a Italija 1.653. Međutim, 17 zemalja, koje čine trećinu nekadašnje koalicije od 48 država, imaju samo po 25 ili manje vojnika u toj zemlji. Među njima su Austrija, Bahrein, Bosna i Hercegovina, Salvador, Estonija, Grčka, Island, Irska, Letonija, Luksemburg, Malezija, Crna Gora, Novi Zeland, Slovenija, Švedska, Tonga i Ukrajina.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here