Tanjug

Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom protesta povodom odlaganja testa iz matematike da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi maturski ispit.

Posle protesta ispred resornog ministarstva i šetnje do fontane na Slaviji, oni su ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj saopštili da će zahtevati da se poništi ovogodišnja matura, a ako to ne bude učinjeno najavili su da će sutra nastaviti protest ispred Ministarstva prosvete.

Jedan od predstavnika osnovaca saopštio je prisutnim đacima da u Ministarstvu nema nikoga, i da je potrebno da deca dođu u pratnji roditelja i nastavnika.

 

“Protestovaćemo sve dok ne dobijemo odgovor od ministra Šarčevića”

Osnovci su izajavili da će nastaviti proteste, i sutra, i prekosutra, kao i svakog narednog dana, sve dok im se ministar Šarčević ne obrati sa konačnim odgovorom.

– Problem je u tome što gospodin Šarčević neće da izađe iz Ministarstva i potvrdi da neće biti testa iz matematike. Stojimo ovde tri sata, više puta smo blokirali ulicu da bi nešto uradili, ali uzalud, jer navodno ministar Šarčević nije ovde. Rešenja su dospela na internet, ne znamo ko je odgovoran za to, ali zahtevamo da se test poništi i da se računaju samo bodovi iz škole. Pominje se i da su rešenja iz srpskog jezika bila dostupna pa se očekuje da se test ponovi u petak, što je protivzakonito. Ukoliko danas ne dobijemo odgovor dolazimo i sutra u 13 časova da protestujemo. Zapravo tako će biti sve dok nam se neko ne obrati – rekle su Sara (14) iz osnovne škole Ivan Goran Kovačević, Minja (15) , Iva (15) i Nina (15) osnovna škola Jovan Miodragović.

– Okupili smo se da bi protestvovali za ukidanje prijemnog, da bi se bodovi vukli samo iz škole. Već smo radili test iz srpskog jezika, međutim, sumnja se da su i za taj test procurela rešenja. Matematiku su nam otkazali, a kombinovani test je zakazan za sutra, mada se pominju informacije da su rezultati i za taj test izašli u javnost. Nije fer da neki imaju rešenja i na lakši način skupe potrebne poene, a da drugi moraju da uče i da se trude toliko cele godine. Čula sam da su se testovi iz matematike prodavali. Ostaćemo ovde dokle god ne dobijemo konkretan odgovor od Ministarstva – rekla nam je Sofija (14) iz osnovne škole Mike Petrovića Alasa.

Očekuje se dolazak još oko 700 osnovaca iz Beograda.

Sergej Trifunović podržao osnovce

Đake okupljene ispred Ministarstva prosvete podržao je Sergej Trifunović.

Okupljena deca salutirali su Trifunoviću uz povike “Nećemo prijemni”, i zahvalili su mu se na podršci.

Sergej je okupljenoj grupi osnovaca poručio “Lepo sutra nemojte da izađete na prijemni”, na šta su mu pojedini osnovci odgovorili da njih ovde ima oko 1.000 a ima ih još preko 50.000 za koje ne znaju da li će se solidarisati.

Podsetimo, mali maturanti juče su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a za danas je bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan, i pomeren za četvrtak, imajući u vidu da je test “procurio” i došao do đaka.

Osmaci koji si se okupili ispred ispred Ministarstva prosvete traže ukidanje male mature. Oni nose transparente poput “Nećemo prijemni” i “Kradete nam budućnost” i tvrde da su se sami organizovali.

Kako javljaju reporteri “Blica”, iako je obezbeđenje reklo okupljenima da se udalje, sve veći broj dece je nastavio da pristiže, zatim su prošetali do zgrade Vlade, i ponovo se vraćaju ka Ministarstvu.

Jajima na zgradu Ministarstva

Takođe, javljaju reporteri “Blica”, učenici su blokirali saobraćaj ispred Ministarstva prosvete, zgradu su gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u Ministarstvo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here