Tanjug

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovarao je danas sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, sa posebnim osvrtom na sukob u Ukrajini.

Osmani i Blinken, koji boravi u prvoj poseti Severnoj Makedoniji, izrazili su oštru osudu ruske vojne agresije i čvrstu podršku ukrajinskom narodu.

– Kao strateški partneri i saveznici u NATO-u, ujedinjeni smo u podršci Ukrajini i odbrani modernih demokratskih vrednosti i principa. Oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju, koja predstavlja atak na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i ozbiljnu pretnju svetskom miru i stabilnosti – rekao je Osmani, prenosi agencija Mak faks.

Sagovornici su se osvrnuli i na makedonsko predsedavanje OEBS-u, gde je istaknuta posvećenost Severne Makedonije prevazilaženju izazova sa kojima se ta organizacija suočava, kao i na ukupnu podršku Sjedinjenih Američkih Država u tom procesu.

Oni su pozdravili odluku koja otvara put Malti da bude budući predsedavajući OEBS-a 2024. godine, prevazilazeći krizu sa kojom se organizacija suočavala i predstavlja značajan uspeh za naše predsedavanje i budućnost OEBS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here