EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija pokušava da odloži proces dijaloga, kako bi status Kosova prikazala kao “nezavršen proces”, a da su kosovske institucije spremne na dijalog sa Srbijom kad god ih Evropska unija pozove radi normalizacije odnosa između država, prenosi Koha.

– Kosovske institucije su obavestile EU da su spremne da učestvuju u dijalogu kad god nas EU pozove. Do izostanka dijaloga nikada nije došlo zbog odsustva kosovske delegacije. Kosovo ima volju da se obaveže na međusobno priznanje, ne mogu da garantujem kako će se Srbija ponašati. Njihovo dosadašnje ponašanje je pokazalo da je odlažu proces dijaloga – rekla je Osmani.

Ona je dalje navela da Kosovo nikada ne bi proglasilo nezavisnost da je slušalo pretnje koje dolaze iz Srbije.

– Da smo slušali pretnje Srbije, Kosovo nikada ne bi bilo proglašeno nezavisnom i suverenom državom. Kosovo nikada neće moći da bude uništeno, jer je to završen proces – rekla je Osmani.

Osmani: KBS je dokazao kredibilno partnerstvo sa SAD

Osmani je, na godišnjicu stupanja na dužnost, izjavila da kao vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga može da kaže da je ta institucija dokazala kredibilno partnerstvo sa SAD i drugim zemljama.

Izjavila je da pripadnici KBS prvi put u istoriji učestvuju u međunarodnj mirovnj misiji u Kuvajtu, a sada, rade sa američkim partnerima da takvih misija bude i ubuduće.

– Organizovana je najveća vežba od Drugog svetskog rata, ‘Difender Jurop 21’, čime je naše partnerstvo postalo još vidljivije i funkcionalnije sa savezničkim zemljama, a posebno, kao što sam pomenuo, sa Sjedinjenim Državama – rekla je Osmani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here