EPA/GEORGI LICOVSKI
Vjosa Osmani

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da dijalog ne bi trebalo da bude odgovornost samo jedne stranke na Kosovu, već svih političkih partija, a upitan o vremenskim ograničenjima za nastavak dijaloga, poručio je “da će se to desiti kad god obe države budu spremne, ali i da veruje da će dijalog biti završen za vreme mandata Vlade Aljbina Kurtija”.

– Nastavićemo što je pre moguće i kad god su Beograda i Priština za to spremni. Mogu da kažem da bi dijalog mogao da bude završen u roku od nekoliko meseci, a ne u roku od tri, pet ili deset godina. Ne žurim se da rešim to pitanje i nećemo žuriti, ali to je pitanje o kojem će Kosovo i Srbija odlučiti, koliko brzo će se o tome odlučivati – rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik EU je i dodao da se nada da će češće dolaziti u Prištinu.

– Došao sam na Kosovo gde su izbori završeni i na kojima je dat mandat Kurtiju i Osmani. EU i SAD su u partnerstvu i žele da dolaskom Bajdenove administracije odnos bude bliži. Pružamo podršku izbornom programu Kurtija i Osmani. EU je spremna da podrži prioritete i države članice EU raduju se nastavku dijaloga u okviru kog se razgovara o pitanjima važnim za Kosovo. Zaključak sa ova dva sastanka je da dijalog treba nastaviti – rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, “dijalog nije odgovornost jedne stranke ili vlade, već svih političkih partija na Kosovu”.

Lajčak posetu Prištini završava sutra, a potom će otputovati u Beograd pa zatim u Podgoricu.

Evropska unija je u prvim reakcijama nakon izbora na Kosovu 14. februara pozvala nove vlasti da nastave konstruktivan angažman u dijalogu sa Srbijom.

Zvanični Brisel je najavio da do izbora nove Vlade Kosova neće biti sastanaka u okviru dijaloga.

Vršilac dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani istakla je da u dijalogu sa Srbijom Kosovo neće razgovarati o svojim granicama.

– U ime kosovskih institucija, a posebno institucije koja vodi spoljnu politiku rekla sam da bi za nas proces dijaloga trebalo da ima “resetovanje”. Pregled koji će pomoći Kosovu da bude pripremljeno i da poštuje svoje interesa i interesa svojih građana u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznavanjem u sadašnjim granicama Kosova. Ne dopuštamo da naša teritorija postane deo dijaloga jer je Kosovo zatvorilo svoj status 17. februara 2008. godine – rekla je Osmani.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime