EPA
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovala je na centralnoj manifestaciji povodom Dana mira “Od egzodusa do slobode” u Muzejskom vozu u Đeneral Jankoviću odakle je pozvala na liberalizaciju viznog režima i integraciju Kosova u međunarodne organizacije, prenosi Telegrafi.

– Danas se Evropa ponovo rađa na Kosovu integrisanom u porodicu EU, tako da liberalizacija mora da se desi što je pre moguće i Kosovo postane deo evroatlantskih struktura gde mu je mesto – rekla je Osmani.

Ona je dodala da su pre 23 godine vozovima Albanci napustili Kosovo.

– Blizu milion kosovskih Albanaca tokom marta 1999. godine pa nadalje bilo je nasilno proterano iz genocidnog srpskog režima u susednim zemljama u evropske zemlje. Egzodus biblijskih razmera imao je samo jedan cilj od strane Srbije u to vreme, istrebljenje albanskog naroda i etničko čišćenje Kosova – istakla je Osmani.

Predsednica Kosova naglasila je da joj je čast što je pored nje žena koja je 1999. godine doživela jedan od svojih najtežih dana.

– Sa svojom šestomesečnom ćerkom bila je deo karavana izbeglica koje su Srbi nasilno iselili iz svojih domova, primoravajući ih da pobegnu u Makedoniju. Ova žena je Šerife Ljuta, a svojom fotografijom koja kruži po naslovnim stranama svetskih medija, postala je portret Kosova u to vreme ali i žena borac. Pre 23 godine njen san, ali i san svih stanovnika Kosova, počeo je da postaje stvarnost kada su trupe NATO-a stigle na Kosovo – kazala je ona.

Ona je navela da je 12. juna 1999. godine počelo stvaranje “najprosperitetnije države na svetu”.

– Mračni čas istorije za nas je prošao. Miloševićev režim dobio je kaznu koju je zaslužio. Beskrajna zahvalnost OVK i NATO. Nećemo prestati da tražimo pravdu za zlostavljane žene, za nestale i sve civilne žrtve – rekla je Osmani.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here