EPA/Georgi Licovski

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani smatra da Kosovo treba da bude deo inicijative “Otvoreni Balkan”, a da će on preuzeti odgovornost ukoliko Kosovo vidi elemente koji mu štete, 

– Ako vidimo element koji šteti Kosovu, ja preuzimam odgovornost, kažem u ime Vlade, da Severna Makedonija neće biti deo inicijative. Bićemo čuvar interesa Kosova, ako vidimo da postoji šteta za Kosovo, za njegovu nezavisnost, za međusobno priznanje, za zaokruživanje državnosti. Mi smo čuvari Kosova. Šta još treba da kažemo? Evo, govorim i u ime DUI, govorim i u ime Vlade, nećemo ni minuta ostati u toj inicijativi – kaže Osmani.

Na ovu izjavu reagovao je bivši zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Anton Beriša, koji kaže da ovakvim postupcima albanski političari van Kosova “namerno ili iz političke naivnosti” nanose štetu Kosovu.

– Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, je dragulj u redovima visokih albanskih državnih zvaničnika koji svedoči o nesumnjivom sadržaju njegove sposobnosti da razume ulogu državnog ministra spoljnih poslova – kaže Beriša.

Beriša kaže da je za razliku od premijera Crne Gore Dritana Abazovića, za koga kaže da obavlja svoje dužnosti “u funkciji srpske politike i pravoslavne crkve”, Osmani svojim “birokratskim stavovima” imitira neke briselske zvaničnike koji svoje tendencije ka Kosovu prikrivaju stavom o nepriznavanju Kosova.

– U slučaju Severne Makedonije, slučaj je suprotan, ta država čiji je ministar Osmani je priznala državu Kosovo i Severna Makedonija nije u ulozi posrednika u dijalogu. Kao da je previše što su ovi visoki albanski zvaničnici postali fasilitatori srpske politike. Namerno ili iz političke naivnosti, važno je kažemo da je pričinjena šteta evidentna – smatra Beriša.

3 COMMENTS

  1. Koj si be ti da stitis tugi interesi….. Gospod da gi kazni onie od mak vlada, makedonci predavnici….

    • Polako ne lupetaj niko nemoze nam da natera da mi ulazimo u taj glupi open balkan mismo narod koji volimo slobodu i pravdu kako kaze USA tako ce bude onima mi vjerujemo necemo s prosnjake

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here