EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je posle samita Brdo-Brioni u Sloveniji rekla da bilo kakvo polurešenje između Kosova i Srbije neće doneti dugoročni mir regionu, kao i da je međusobno priznanje jedino rešenje za postizanje željenog mira i za približavanje Evropskoj uniji. 

– Nismo imali bilateralne razgovore, naravno da imamo mnogo nesuglasica sa predsednikom Vučićem i to se dešava zato što Srbija ne prihvata realnost da je Kosovo nezavisno i suvereno, a to je nepovratna realnost. Ima mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, ali dijalog treba da bude usmeren na obostrano priznanje i Srbija treba da se konstruktivno angažuje što je pre moguće da dođe do međusobnog priznanja. Bilo koje polurešenje neće doneti dugoročni mir, uzajamno priznanje je jedino što donosi željeni mir u regionu i šire i približava nas EU, što je naš cilj – rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je navela da je na samitu Brdo-Brioni jednoglasno rečeno da EU treba da završi proces odobravanja vizne liberalizacije za Kosovo. Ona je rekla i da nema zemlje u EU koja je protiv vizne liberalizacije za Kosovo. Navela je da liberalizacija viza za građane Кosova, koju od 2018. obećava EU, nikome ne šteti.

– Želim da istaknem važnu ulogu koju proces Brdo-Brion nastavlja da ima i naše približavanje EU. Nema zemlje u EU koja nam kaže da su protiv liberalizacije. Kosovo je izabralo evroatlantski put i mi smo to uradili svesno. Krajem godine podnećemo zahtev za status kandidata – navela je Osmani i dodala da Kosovo zaslužuje status zemlje kandidata (za članstvo u EU), što je pre moguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here