EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da postoji rešenje za situaciju na severu, te da je važno da se do njega dođe u saradnji sa saveznicima.

Osmani je, u izjavi za RTK, govoreći o novim izborima u opštinama na severu, rekla da je zakonom predviđeno nekoliko mogućnosti za raspisivanje vanrednih izbora, a da je jedna od njih najbolja, jer obezbeđuje i učešće Srba koji žive u tim opštinama.

– To se odnosi na potpisivanje peticije, to jest da peticiju podrži 20 odsto birača iz svake od ovih opština. Mislim da se kroz ovo stvara zakonska obaveza za institucije, ali pokazujemo i političku volju za tako nešto – objasnila je ona.

Prema njenim rečima, time se otvara put za demokratsko učešće građana Srbije na izborima i za izbor novih gradonačelnika.

– Ovo vidim kao najhitnije pitanje i istovremeno treba da se ulože napori kosovske policije za osiguranje vladavine prava na severu, a posebno za kažnjavanje lica koja su učestvovala u nasilju nad Kforom, policajcima i novinarima – rekla je Osmani.

Ona je, u vezi kaznenih mera EU protiv Kosova, istakla da se radi na izbegavanju takvih mera.

– Naši kontakti su kontinuirani i svakodnevni sa EU i SAD i sve dok mi, EU i SAD imamo zajednički strateški cilj, a to je suvereno Kosovo, nezavisno u sadašnjim granicama i integrisano u atlantske strukture, ništa ne bi trebalo da nas spreči da trenutne razlike što pre prevaziđemo – uverena je ona.

2 COMMENTS

  1. Zaboravila si čije je Kosovo i koje
    dao život za Kosovi nisu tvoji albanci
    nego Car Lazar i Srpski Junaci proterali su turke a ne vas koji ste
    šaka jade !
    Vreme će pokazati svoje samo strpljivo .

  2. Postoji samo jedno resenje da Srbija pozove Rusku Vojsku u pomoc i zajedno sa Srbskom Vojskom isteramo okupatora iz Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here