EPA/Martin Divisek
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je zatvaranje paralelnih opština na Kosovu obaveza koja proizlazi iz sporazuma između Prištine i Beograda potpisanog 2013. godine. Govoreći o odluci kosovske Centralne banke o ukidanju dinara, Osmani je istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili za srpski dinar.

Osmani je, na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili protiv ustava Kosova, niti za srpski dinar.

– Naši saveznici nikad nisu bili protiv ustava Kosova. Naši saveznici nikad nisu bili za srpski dinar. Oni nikad nisu bili protiv vladavine prava, naprotiv, svaki supeh koji smo postigli, postigli smo zajedno sa našim saveznicima – rekla je ona.

“Potrebna nam je pomoć Nemačke”

Osmani ističe da Srbija nikada nije “preduzela mere protiv nelegalnih struktura”, već ih je samo ojačala.

– 2013. godine potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada demontira sve svoje paralelne strukture na Kosovu. Kosovo ima ustavnu obavezu koja proizlazi iz Briselskih sporazuma i ima zakonsku obavezu da ne dozvoli da te strukture funkcionišu – rekla je Osmani.

Osmani je istakla da je Nemačka stajala uz Kosova u teškim periodima.

– Nemačka je bila uz nas ne samo u teškim periodima za narod Kosova, već i u procesu formiranja države i izgradnje države i nastavlja da bude naš jak saveznik, sve dok jačamo našu demokratiju i našu međunarodnu poziciju – rekla je ona.

Osmani je rekla i da je Kosovo pouzdan i posvećen partner Nemačke i NATO, pominjući utočište Avganistancima, podršku Ukrajini i uvođenje sankcija Rusiji.

– Sada je vreme da se Kosovo pridruži svojim partnerima kao članica NATO, počevši od Partnerstva za mir. Takav korak bi pozitivno uticao na sigurnost, mir i stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana. Potrebna nam je podrška Nemačke, kao i saveznika i partnera drugih evroatlantskih zemalja – naglasila je kosovska predsednica.

5 COMMENTS

  1. ТЧНО
    ВАШИ САВЕЗНИЦИ СУ ИЗДАЛИ НАРЕЂЕЊА ШТА ДА ВИ РАДИТЕ

    БОЖЕ☦️ПОМОЗИ

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Na našu žalost, sve što je rekla je tačno.
    Takođe, ona se poziva na Ustav Kosova i smatra srpske institucije nelegalnim.
    Da li se naš predsednik poziva na Ustav Srbije. Nisam čuo. Molim?

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

  4. ВАШИ САВЕЗНИЦИ ТЈ.ВАШЕ ГАЗДЕ
    НИСУ И НАШИ САВЕЗНИЦИ
    ВАШИ САВЕЗНИЦИ СУ
    И ОВАКВИ КАО маки
    Нажалост постоји 5. Колона
    Као и у сва зла времена По Србе🇷🇸

    🇷🇺☦️🇷🇺
    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here