EPA-EFE/Martin Divisek
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstromom, je ocenila da su Kosovo i Švedska partneri u odbrani evropskih vrednosti, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona se zahvalila na podršci švedske države, Kosovu od 90-ih godina u procesu formiranja države, izgradnje državnosti i članstva u međunarodnim organizacijama.

Osmani je, piše u saopštenju, istakla da je liberalizacijom viza za Kosovo okončana nepravda prema građanima Kosova i dodala da je cilj Kosova da postane član velike evropske porodice.

“U tom kontekstu, predsednica Osmani je zatražila podršku ministra Bilstroma da Švedska, kao predsedavajuća Evropskog Saveta podrži zahtev Kosova za članstvo u EU, što je strateška orijentacija i da je podrška Švedske od suštinskog je značaja za napredovanje u procesu članstva u EU, dajući Kosovu status zemlje kandidata”, navedeno je u saopštenju.

U vezi sa dijalogom sa Srbijom Osmani je rekla da sporazum iz Brisela tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa, ali da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u vezi sa primenom postignutog sporazuma.

Na sastanku sa švedskim ministrom spoljnih poslova premijer Aljbin Kurti se zahvalio za dugoročnu podršku Švedske Kosovu i istakao da je Švedska među prvih pet najvećih donatora na Kosovu, dajući vredan doprinos jačanju kapaciteta javne administracije, pripremi i kreiranju politika za jednakost i zaštitu životne sredine i promociji demokratije i ljudskih prava.

3 COMMENTS

  1. To je upravo ono sto ni jedan srpski politicar nije smeo da kaze srpskom narodu. Jedno trube u Beogradu, drugo u Ohridu a trece u Briselu

  2. Osmani kao Alisa u zemlji čuda, a Kurti kao prosjak zahvalan za donaciju….Albanski narod zaslužuje mnogo više od ove dve karikature koje ugnjetavaju Srbe na Kim !!! Demokratska zemlja podrazumeva da su svi narodi suštinski zadovoljni svojim statusom, a ne poistovećuje se sa onim što govori vlast – i Enver Hodza je pričao da u Albaniji cvetaju ruže, pa zabranio imena i prezimena koja nisu albanska – pitajte Srbe na severu Albanije kako se zovu !!!

  3. Takozvana predsednica Autonomne Pokrajine tako odise znanjem i naukom da joj ne bi dao dve ovce na cuvanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here